Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün TBMM'de yapmak istediği Kürtçe konuşmasının kesildiğini ancak Amerikan Başkanı Obama'nın kendi anadili ile konuşmasına izin verildiğini belirten Mehdi Tanrıkulu, çifte standart uygulandığını belirterek yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.


Batman Cumhuriyet Savcılığı'na 09 Nisan 2009 tarihinde Kürtçe yazılı dilekçe ile suç duyurusunda bulunduğunu belirten Mehdi Tanrıkulu, Türkiye'de uzun zamandan beri Kürtçe'ye dönük olarak çifte standart uygulandığını, bunun en son örneğinin ise TBMM'de yaşandığını öne sürdü.

Haber Türk'ün haberine göre, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün meclisteki konuşmasının Kürtçe yapmak istemesi üzerine kesildiğini belirten Tanrıkulu, "Buna gerekçe olarak Anayasa'ya göre TBMM'de, Türkçe'den başka bir dille konuşulamayacağı gösteriliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden Amerikan Başkanı Barack Obama İngilizce konuşturuluyor. Bu çelişkili bir durumdur" dedi.

TBMM'de Türkçe'den başka bir dille konuşmak yasak ise Barack Obama'nın da burada konuşma yapmasının yasaklanması gerektiğini öne süren Tanrıkulu, "Bu çelişkinin giderilmesi gerekiyor. Eğer TBMM'de başka dille konuşmak yasak değil ise o zaman Ahmet Türk'ün konuşmasını kesen yetkililer hakkında işlem yapılması gerekiyor. Yasak ise de bu sefer Obama'nın konuşmasına izin veren yetkililer hakkında işlem yapılmalıdır" diye konuştu.


Bu çelişkiyi ancak hukukun çözebileceğini söyleyen Tanrıkulu, "Sorun Kürtçe olunca mı engel çıkarılıyor. Eğer mevcut yasalarda eksiklik varsa Kürt toplumu olarak Türkiye'de demokrasiye katkı anlamında her türlü yardıma hazırız. Bu olaylara benzer ayrımcı yaklaşımları, tam demokratik bir Türkiye ile giderebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye'de Kürtçe resmi anlamda ikinci resmi dil statüsüne kavuşturulmalıdır. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılmalıdır" dedi.


Barack Obama'nın TBMM'de kendi ana dili ile konuşmasına saygı duyduğunu da dile getiren Tanrıkulu, "Benim amacım mecliste uygulanan çifte standarttır. Ben bu çift standarttı uygulayan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundum. Onurumuz zedeleniyor. En olmaması gereken yerde TBBM'de ana dilde konuşman engelleniyor. Ama Amerikan başkanı kendi ana dili ile konuşabiliyor. Bu çifte standarttır. Bunu dile getirdim" diye konuştu.