Türkiye'nin sabırsızlıkla beklediği hızlı trenin konfor testlerine önümüzdeki hafta başlanacak.
Temmuz ayı başında önce hızlı trenin elektriği aldığı sistemin testleri yapıldı. Daha sonra trenin cer ve fren mekanizmaları test edildi. Hızlı tren setinin değişik hızlarda duruş mesafesi ölçüldü. Tüm bu testlerden elde edilen veriler standart değerlerle kıyaslandı.

Deneme sürüşü için hızlı trene yolcuların ağırlığına eşdeğer olarak her biri 80 kilogram ağırlığında toplam 417 kum torbası yerleştirildi. Böylece hızlı trenin boş ve dolu olduğu farklı durumlara ilişkin duruş mesafeleri ölçüldü.

Saatte 60 kilometre hız ile başlatılan deneme sürüşlerinde maksimum hız olan 250 kilometrenin yüzde 10 fazlası olan 275 kilometre hıza ulaşıldı.

Ankara-Eskişehir arasında devam eden deneme sürüşleri kapsamında 6 Ekimden itibaren hızlı trenin konfor testleri yapılacak. 5 hafta sürmesi planlanan testler kapsamında hızlı trenin virajlarda ne kadar yan yattığı ve yolculuk süresince oluşacak titreşimin oranı ölçülecek. Bu testlerin tamamlanmasının ardından hızlı tren rampalarda duruş mesafesini ölçecek testlere tabi tutulacak.

Hızlı trenin tüm testlerini yıl sonuna kadar bitirmeyi hedefleyen TCDD Genel Müdürlüğü, deneme sürüşlerinin ardından en geç 2009 başında Ankara-Eskişehir arasında hızlı trenle yolcu taşımacılığına başlamayı planlıyor. Hızlı tren yolcu taşımacılığına başladığında Ankara-Eskişehir arası demiryolu ulaşımı 3 saatten 1 saat 10 dakikaya inecek.