Yolsuzluğu ihbar ederek istifa eden İl Başkanı Tarık Şengül, üst düzey bir partili aracılığıyla gelen işadamı ile yaptığı görüşmeyi kayda aldığını açıkladı. "Üst düzey partili"nin ise Gürsel Tekin olduğu belirtiliyor.
 
CHP Ankara İl Başkanlığı, Yenimahalle Belediyesi ve CHP Genel Merkezi üçgeninde süren 300 milyon dolarlık rant kavgası yeni bir boyut kazandı. İddiaların sahibi olan eski Ankara İl Başkanı Tarık Şengül, bahse konu olan genel başkan yardımcısı ve müteahhit hakkında bilgi vermeyi reddederken, görüşmeyi kayda aldığını açıkladı.
 
BELGELERİ VERECEK
 
CHP'yi karıştıran iddialarla ilgili Kılıçdaroğlu da komisyon kuracaklarını açıkladı.
 
Kılıçdaroğlu, Şengül'den de belgelerle birlikte olayın raporunu istedi. Şengül ise dün yaptığı açıklamada, "Genel Başkan iddiaların ciddiye alınıp değerlendirileceğini söyledi. Ben de elimdeki bilgi, belge ne varsa bir kaç gün içinde Genel Merkeze ileteceğim" ifadelerini kullandı.
 
SORUŞTURMA GÖSTERMELİK
 
Şengül kendisine rüşvet teklif edilmediğini aksine iş takipçiliği yapmasının istendiğini de itiraf ederek, "O iş adamının ismini açıklamayacağım. Bunu muhatapları açıklasın" diye konuştu.
 
Fakat Şengül'ün gazeteci Can Dündar'a teklife ilişkin elinde bant kaydığı olduğunu açıklaması kafaları karıştırdı. Kasete rağmen bir komisyonun kurulacak olması incelemenin de göstermelik olacağı kuşkusunu doğurdu.
 
TEDİRGİN OLDUM
 
Şengül, CHP yönetimini zora sokacak şu açıklamayı yaptı: "Biz dosyayı incelerken mayıs ayında bir işadamı, üst düzey bir partili aracılığıyla randevu istedi. Tedirgin oldum. Çünkü gelen, Ankara'da müteahhitlik, arsa alım satım işleri yapan, siyasetle de uğraşan bir işadamıydı. Tuzak olabileceği korkusuyla görüşmeyi kayda aldırdım. İşadamı, Çayyolu'ndaki imar değişikliğine Şehir Plancıları Odası'nın açacağı davaya engel olmamı istedi. Karşılığında 'Seçim çalışmalarında kullanırsınız' diyerek maddi destek vaat etti. İşadamının çabası anlaşılır da, bizim siyasilerin aracılığını hazmetmek zor." Şengül, Çayyolu'ndaki arazi ile ilgili yapılan imar değişikliği sonucu 188 konut sayısının 5 kat civarında artarak 892'ye ulaşmasının sağlandığını ve ortada 300 milyon dolarlık bir rant oluşturulduğu iddiasında bulunmuştu.
 
İŞADAMI A.B. Mİ
 
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Yenimahalle Belediye meclislerinin de işin içine girdikleri olayda, ortada 500 milyon dolarlık rant oluştuğu belirtiliyor.
 
İddialara göre Şengül'den yardım isteyen kişi ise Çayyolu'nda inşaatları bulunan, Petrol Ofisi Bayi ve MHP'li belediye başkan adayı olan işadamı A.B. İşadamına aracılık ettiği öne sürülen Gürsel Tekin ile A.B.'nin ise petrol ofisi işletmeciliğinden tanıştıkları iddia öne sürülüyor.
 
Şengül'ün yerine Alçın
 
CHP'de rant kavgasını ifşa ederek istifa eden Tarık Şengül'ün yerine 12 Eylül öncesinin Gençlik Kolları Genel Başkanı olan Zeki Alçın atandı. CHP MYK dün olağanüstü toplandı. Şengül'ün iddiaları nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan CHP yönetimi, sorunu çözmek için öncelikli olarak il başkanı atamasını yaptı. Alçın, Yeni Demokrasi Haraketi ve Ali Haydar Veziroğlu'nun Alevileri tek çatı altında toplamak için kurduğu Demokratik Barış Hareketi'nde de bulunmuştu. Mustafa Sarıgül'e de yakın olduğu belirtilen Alçın, koltukta fazla kalamayacak. Önder Sav'a yakın isimler tarafından toplanan 396 imza dün genel merkeze teslim edildi. Ankara ve Yenimahalle kongrelerinin 30 gün süre zarfından toplanması gerekecek.
 
79 konak 892 konuta dönüştü
 
Toplamda 79 konak olarak başlayan proje imar planları değişiklikleri ile önce 188'e ardından da 892'ye çıktı. Ekonomik kriz ile birlikte EMA işin altından kalkamayınca hak sahipleri evlerini sattılar. Araziyi satın alanlar kendi aralarında da anlaşmazlığa düşünce A.B. isimli işadamı projenin tamamını üstlenerek arazinin sahibi oldu. A.B. aynı zamanda Eskişehir Yolu üzerinde bulunan Gordion Alışveriş Merkezi'nin yanında açılan benzin istasyonunun da sahibi. 14 Mart 2011'de Büyükşehir Belediyesi'nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Belediye Meclisince havale ettiği EMA Konakları ile ilgili dosyayı inceledikten sonra inşaat yoğunluğunda artırıma gitti. Yoğunluklar 0,40'dan konut alanlarında 1,75'e, ticaret alanlarında 2'ye, sosyo kültürel alanlarında 1'e çıkarıldı. 79'dan önce 188'e çıkarılan konut sayısı bu kararla 892'ye yükselmiş oldu. Aynı zamanda büyüklüğü 150 m2 olarak planlanan konutların hacminin de 175 m2'ye çıkarılması da onay aldı. Rapor komisyonda oylanırken, CHP'li ve MHP'li komisyon üyelerinin 4 red oyuna karşı AK Partililerin 5 oyuyla kabul edildi. Ardından Yenimahalle Belediye Meclisi'nden geçti. İşadamı A.B.'nin tek başına sahibi olduğu arazinin inşaat işini ise İCK Yapı üstlendi. Arsanın yoğunluk oranının artırımı işini İCK Yapı'nın üstlendiği iddia edilirken firma yetkililerinin, İmar Komisyonu Başkanı N.K. ile iyi ilişkiler içinde bulundukları öne sürüldü. İCK'nin Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı N.K. vasıtası ile teklifi komisyona getirttiği ve orada da 4'e karşı 5 oyla kabul edildiği belirtiliyor.
 
Gürsel Tekin'in ikinci vukuatı
 
Yenimahalle'deki imar yolsuzluğunda aracı olduğu iddia edilen Gürsel Tekin, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı sırada da imar için evrakta sahtecilik yapmakla suçlanmıştı.
 
Tekin, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yaptığı sırada, Belediye Encümeni, 10 Mart 2005'te Suadiye Movieplex Sinema Salonu'nun yapımında ruhsata aykırı ilave bulunulduğu gerekçesiyle yıkım ve para cezası kararı aldı.
 
Encümenin verdiği kararı dikkate almayan Tekin ise yasaları ihlal ederek, 26 Mayıs 2006'da sayı numarası da vermeden binaya ruhsat verdi. Tekin'in işlemi yargıya taşınınca hukuksuzluklar ortaya çıktı. 'Görevi kötüye kullanma' iddiasıyla Kadıköy 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Tekin için suçun 'evrakta sahtecilik'e girdiği belirtilerek, dosyası Kadıköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Tekin'in yargılanması 3 yıldan fazla sürerken, 'resmi belgede sahtecilik' yapıldığı kanaatine varan Ağır Ceza Mahkemesi suçun cezasını 24 Aralık 2009'da 2 yıl 6 ay hapis cezası olarak belirledi.
 
YARGITAY'DA SÜMEN ALTI EDİLDİ
 
Tekin ise itiraz hakkını kullanarak dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Tekin'in dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği dönemde olay basına yansıyınca dosya, Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Tekin'in dosyası halen Yargıtay'da inceleniyor. İncelemenin, Tekin'in milletvekili olup dokunulmazlığı kavuşması için bilinçli olarak geciktirildiği belirtiliyordu.
 
'Resmi belgede sahtecilik' suçlamasından hüküm giymesi halinde Tekin 'yüz kızartıcı suç' işlediği milletvekili olamayacaktı.
 
yenişafak