Bakan Şimşek, milletvekillerinin, TBMM Genel Kurulunda görüşülen 2011 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının maddeleri üzerindeki sorularını yanıtladı.

Şimşek, daha önce açıklanan, 30 maddelik Esnaf Değişim Dönüşüm Destek Projesinin ardından esnafın daha düşük bir maliyetle finansmana erişimini sağladıklarını söyledi. Esnafın şu anda yüzde 5 faizle kredi alabildiğini belirten Şimşek, aynı şekilde çiftçilere de destek olunduğunu ifade etti.

Sosyal yardımların her zaman daha rasyonel hale getirebileceğini anlatan Şimşek, ''Sosyal yardımlar bir zarurettir. Yoksulluğu azalttık ama bu tamamen kaldırıldığı anlamına gelmiyor. Biz vatandaşımıza kömür gibi yardımlarda bulunuyorsak doğru bir şeydir. Bunu valilikler aracılığıyla yapıyoruz. Siyasi boyutu söz konusu değildir'' diye konuştu.

Şimşek, ''sıfır faizli kredi uygulamasının çok başarılı olduğunu ve büyük bir taleple karşılaştığını'' belirterek, ''Tahsis edilen miktar da 1 milyar lirayı aştı. 2011 yılına uzatılır mı uzatılmaz mı, bu husus sadece benim kararıma bağlı değil. Bir hükümet kararı olacaktır. Maliye Bakanı olarak bu kadar başarılı olan projenin bir plan dahilinde devam ettirilmesini desteklerim'' diye konuştu.

Çiftçilerin, damlama sulama için Ziraat Bankasından sıfır faizle kredi aldıklarını anımsatan Şimşek, ''Bu noktada bir sıkıntı olmaması lazım. Bu çalışma yapılandırma çerçevesinde yok. Çünkü faiz yükü de yok. Ana paranın tabii ki geri ödenmesini bekleriz'' dedi.

BDP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş ise ''8 yıllık AKP iktidarı döneminde en büyük hırsızlıklar, vurgunlar, kayırmacılık enerjide oldu. Dışarıdan doğalgazı, petrolü getirip çevrim santrallerinde vatandaşa satıyorsunuz. Bu nedenle ülke kaynaklarının önemli bir kısmı enerji ithalatına gidecektir. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına önem verilmeli'' dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili Hilmi Güler de, Karabaş'ın konuşmasının ardından, ''sataşma'' gerekçesiyle söz istedi.

Mecliste birtakım yanıltıcı bilgilerin verilmesine gönlünün razı olmadığını belirten Güler, AK Parti hükümetleri döneminde yerli kaynaklara ve yenilenebilir enerjiye son derece önem verildiğini söyledi. Kömür rezervlerini iki katına çıkardıklarını ifade eden Güler, ''Bunu sadece enerjide kullanmadık. Fakir fukaraya da 'kışın ısınsınlar' diye dağıttık. Rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarının haritalarını çıkararak hizmete soktuk. Biz bunları tüm Türkiye için yaptık. Özellikle, Güneydoğu'da devreye giren HES'ler 6 Keban yapar'' diye konuştu.

-''ÖNERGELERE KORİDORLARDA İMZA İKMALİ YAPIYORLAR''-

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan, milletvekili odalarının sorunlu vatandaşlarla dolup taştığını söyledi. Vatandaşların, ''Bir önerge verin de şu işimiz hallolsun'' dediklerini anlatan Ayhan, şöyle devam etti:

''Biz de 'bizim verdiğimiz önergeyi iktidar partisi desteklemedikten sonra olmaz. Çünkü sayısal çoğunlukları var' diyoruz. Sorunlar o kadar arttı ki iktidar bunları çözmekten acizleşti. İktidar milletvekillerinin yaşadığı zorluklar var. Önergelere koridorlara imza ikmali yapıyorlar, tıpkı uçakların havada yakıt ikmali yaptığı gibi. Bundan ne vatandaş memnun ne hükümet olarak siz memnunsunuz ne de buradaki milletvekilleri memnun. Ondan sonra da 'AKP iktidarı iyi götürüyor işleri' diyoruz'' şeklinde konuştu.

AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek de, Türkiye'nin huzur ve istikrar ülkesi haline geldiğini ifade etti. Coşkunyürek, ''Ülkemiz gelişen, büyüyen imkanlarıyla dünyada cazibe merkezi haline gelmiştir. Ekonomik krizden Türkiye için bir çöküş bekleyenler, siyasi iktidarı bozmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğramıştır'' dedi.

BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, memurun bütçe görüşmelerini dikkatle takip ettiğini belirterek, ''Ancak son 5 yılda düzenlenen bütçelerde memurun yüreğini serinletecek hiçbir olumlu adımın atılmadığını üzülerek görüyoruz'' dedi. Yaman, dengeleme ödeneğinin beldelere adil dağıtılmasını istedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ''eşit işe eşit ücret politikası''nın bir türlü uygulanamadığını, liyakat sisteminin alt üst olduğunu savundu. Hükümetin birçok alanda çeşitli vaatleri olduğunu belirten Akçay, ''Milletimiz, tutulmayan vaatlerin hesabını seçimlerde soracak'' dedi. Akçay, bakanlıklardaki uzmanların sorunlarının adalet ve liyakat ilkeleri ışığında çözülmesini istedi.

-''SİZİNLE ARAMIZDAKİ FARK BUDUR''-

CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez ise ''İktidara geldiğinizde çiftçinin yüzünü güldüreceğinizi söylemiştiniz. Şimdi çiftçi borç içinde. Ziraat Bankasına yönlendiriyorsunuz ama çiftçi oradan kredi alamıyor. Çünkü tarlası teminat kabul edilmiyor'' diye konuştu. ''Hükümetin, 2004 yılında 'AB'ye girdik' diye havai fişekler patlattığını'' belirten Sönmez, ülkenin 2010 yılı sonunda halen AB kapılarında beklediğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, Genel Kurul'da söz alan CHP sözcülerinin, ''Doğu ve Güneydoğu'da nasıl bir kalkınma modeli uygulanabilir'' düşüncesiyle parti programını anlatmaya çalıştıklarını söyledi. CHP sözcülerinin, iktidar partisi milletvekilleri tarafından, ''1930'larda kalmakla'' suçlandığını ifade eden Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''İktidar partisi sözcüleri ya dinlemediler ya da konu çarpıtıldı. Bizim söylediğimiz şudur; CHP'nin kalkınma modelinde piyasa ekonomisi esastır. Bu, tartışmasız tüm dünyada var. Devlet altyapı yatırımları yapacaktır. Devlet, ekonomide düzenleyici ve denetleyici bir etkiye sahiptir. Nitekim, tüm dünyanın yaşadığı kriz, piyasa ekonomisinin başarısız olduğu alanları göstermiştir. CHP programında güçlü bir sosyal devlet vardır. Herşeyi piyasa ekonomisine bıraktığınız zaman işsizle, yoksulla ilgilenmez. Doğu ve Güneydoğu'da piyasa ekonomisi çerçevesinde özel sektörün oraya giderek yatırım yapması esastır. Burada kamu-özel sektör işbirliği uygulamaya konulmalıdır.

Tüm yapılanlara rağmen yatırımcı oraya gitmiyorsa devlet oraya gidip yatırım yapacaktır. Konuşmaların sadece bir bölümünü alıp ithamda bulunuyorsunuz. Mutlaka yatırım yapacağız oraya ama iktidar partisi 'devlet olarak yatırım yapmayacağız, Diyarbakır'da modern bir cezaevi inşa edeceğiz' diyor. İşte sizinle aramızdaki fark budur.''

Bu arada, Genel Kurulda Meclisin çalışma takvimine ilişkin Danışma Kurulu önerisi de kabul edildi. Buna göre, 2011 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısının maddelerinin oylaması Cuma günü bitirilecek, Cumartesi günü ise Meclis çalışmalarına ara verecek.

AA