AYDIN'ın Çine İlçesi'nde yaşayan ve rahatsızlığı nedeniyle geleneksel yöntemlerle 40 yıldır yaptığı sabun üretimini bırakmak zorunda kalan 63 yaşındaki Fatma Bozdağ, bu konudaki tecrübelerini çevresindekilerle paylaşıyor. Komşuları başta olmak üzere herkese kendi sabunlarını kendilerinin üretmesini sağlayan Bozdağ, "Hazır ürünlere alışmayalım, eskiden olduğu gibi sabunumuzu kendimiz yapalım" dedi.

Çine'ye 13 kilometre mesafedeki Dorumlar Mahallesi'nde asırlık yöntemle 40 yıldır sabun üretimi yapan Fatma Bozdağ, bir süre önce göğüs kanserine yakalandı. Bozdağ, rahatsızlığı nedeniyle sabun üretimini bıraktı. Yaptığı zeytinyağlı sabunun son derece sağlıklı olduğunu belirten Bozdağ, boş durmayıp, başta komşuları olmak üzere isteyen herkese sabun yapımını tüm incelikleriyle öğretmeye başladı. "Hazır ürünlere alışmayalım, sabunumuzu eskiden olduğu gibi kendimiz yapalım" diyen Bozdağ, "Fabrikalarda üretilen sabunun içerisinde bilmediğimiz birçok madde var. Bizim yaptığımız sabunlarda ise sadece kostik, su ve zeytinyağı kullanıyoruz" diye konuştu.




Baharın gelip, havaların ısınmasıyla sabun üretim zamanının başladığını belirten Bozdağ, "Sabunun yapımı zor ve zahmetli bir iş. Sabunun ölçülü yapılması gerek. Standart bir sabun ölçüsü 5 kilogram yağa 1 kilogram kostik ve iki kova sudur" dedi.



Sabunun saatlerce kaynatılması gerektiğinin altını çizen Bozdağ, şöyle devam etti:

"Zeytinyağlı sabunu içerisinde katkı maddesi bulunmadığı için özellikle kadınlar tercih ediyor. İki kova su ve zeytinyağı üç saat odun ateşinde kaynatılırken yavaş yavaş kostik verilir. Bu üçlü 5 saat kadar kaynatılır. Sabun, bir saat kadar dinlendirildikten sonra şekil alması için hazırlanan kalıba dökülür. Sabaha kadar bekletilen sabun istenilen ölçülerde kesilir. Zeytinyağının güzellikte önemli bir etkisinin olduğu herkesçe biliniyor. Saça ve vücuda canlılık, parlaklık kazandırırken nem dengesini koruyor."