Parlamentoda yaptığı konuşmada ana muhalefet Yeni Demokrasi liderine seslenen Başbakan Yorgo Papandreu, "Sayın Samaras, sandalye bağımlısı değilim. Ülkeyi kurtarmanın dışında beni tekrar seçilip seçilmeyeceğim ilgilendirmiyor." dedi.
 
Yunanistan'da iki yıldır süren ekonomik krizin ardından önceki gün patlak veren son yılların en büyük siyasi krizine ilişkin belirsizlik, dün gün boyu devam eden saat başı değişen gerilim dolu senaryoların ardından dikkatler, bugün ad okuma yöntemiyle saat 24:00'da yapılacak güven oylamasına çevrildi.
 
Güven oylamasına ilişkin dün akşam parlamentoda konuşan Papandreu, ana muhalefet Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras'a seslenerek "Sandalye bağımlısı değilim" dedi. "Ülkeyi kurtarmanın dışında beni tekrar seçilip seçilmeyeceğim ilgilendirmiyor. Ulusal taleplere hizmet edecek geniş tabanlı bir hükümet için görüşmelere hemen başlayalım. Ülkedeki düzeni ve kurtarma paketini onayladıktan sonra seçimlere gidelim." ifadelerini kullandı.
 
Papandreu'nun Cannes'te AB'nin baskıları sonucu referandumun "Euro mu? Drahmi mi?" ikilemi bağlamında yapılacağını kabul etmesinin ardından dün iktidar partisinde zirve yapan gerilim, 4 milletvekilinin güven oylamasında destek vermeyeceklerini açıklamalarıyla devam etmişti. Ancak Papandreu'yu istifanın eşiğine getiren referandum kararından vazgeçmesi, iktidar partisindeki rahatsız milletvekillerini güven oylamasına destek vermeye yöneltmiş gibi görünüyor. Yunan hükümeti, bugün AB'yi resmen referandum yapılmayacağı konusunda bildirdi. 
 
PASOK milletvekilleri, son yaşanan krizden sonra ciddi prestij kaybına uğrayan Papandreu'ya güven oyu jesti yaparak "başbakan" olarak siyasi arenadan çekilmesinin önünü açabilecekleri ifade ediliyor. Böyle bir sonuç çıkması durumunda ise ulusal birlik hükümeti kurulana kadar gelişmeleri yönlendirmesi beklenen Papandreu'nun ülkeyi sükûnet içerisinde erken genel seçimlere götürmesi bekleniyor. Ancak ülkede art arda sürpriz gelişmeler yaşanırken, hiç kimse bundan sonra yaşanacakları tam anlamıyla tahmin edemiyor. Öte yandan PASOK hükümetine bağımsız milletvekili olarak dışarıdan destek veren Elsa Papadimitriu, hükümete soğuk duş yaptırdı ve bugünkü oylamaya katılmayacağını duyurdu. 
 
Parlamentoda dün akşam konuşan Samaras ise Papandreu'nun istifasını istedi. Samaras, dışarıdan genel kabul görmüş isimlerin yer alacağı bir seçim hükümeti kurulmasını ve bu meclisin kurtarma paketini onaylanmasını önerdi. Samaras, erken seçimlerin 6 hafta içerisinde yapılabileceğini de ifade etti. 
 
Bu arada her iki partinin önde gelen milletvekilleri, Papandreu ve Samaras'ı inatlaşmayı bırakarak ulusal birlik hükümeti kurmak için masaya oturmaya davet etti. Bu akşam hükümetin güven oyu alması durumunda geniş tabanlı birlik hükümetinin önümüzdeki günlerde karşılıklı görüşmelerle sağlanması bekleniyor. 
 
Eğer PASOK hükümeti güvenoyu alamazsa ülkeyi yeni bir siyasi istikrarsızlıklar dönemi bekliyor. Teamüller, PASOK hükümetinin güvenoyu alamaması durumunda, Cumhurbaşkanının hükümet kurma yetkisini ana muhalefet partisinden başlamak üzere sırasıyla diğer muhalefet partilerine teklif etmesini ve eğer hükümet kurulamazsa bu durumda da erken genel seçime gidilmesini öngörüyor. Hükümetin güvenoyu alması durumunda ise "Koltuğa yapışmadım" diyen Başbakan Papandreu'nun görevini bırakabileceği kaydediliyor.
 
Başbakan Papandreu'nun PASOK hükümeti bu akşam Parlamento'da güvenoyu alsa bile uzmanlar Yunanistan'daki mevcut siyasi durumun sürdürülemez olduğunu ve erken genel seçim yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.