Yunanistan hükümeti, Avrupa"dan gelecek desteği beklerken, Atina"da devlet memurları sokaklara döküldü. Maaşların dondurulması ve emeklilik yaşının 63"e çıkarılmak istenmesini protesto eden memurlar, dün greve gitti. Bu arada AB de, Yunanistan"a yardım konusunda prensip kararı aldı.

TARİHİNİN en büyük ekonomik krizini yaşayan Yunanistan"da, başbakan Yorgo Papandreu yardım elini uzatması için büyük beklentiler içinde olduğu Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Paris"te görüşürken, Atina"da devlet memurları sokaklara döküldü. Maaşların dondurulması ve emeklilik yaşının 63"e çıkarılmak istenmesine protesto eden memurların grev yaptığı gün, Avrupa Birliği"nde bu ülkeye yardım konusunda yeşil ışık yandı.

THY seferleri etkilendi

Ülkenin en büyük iki sendikasından birisi olan "Memurlar Birliği" (ADEDY) hem maaşların dondurulması hem de emekliliği güçleştiren yeni emekli yasa tasarısını protesto için dün 24 saatlik greve gitti. Hava kontrol kulelerinde çalışanların greve iştirakı nedeniyle Türk Hava Yolları"nın (THY) Atina seferleri dahil tüm iç ve dış seferler iptal edildi. Bakanlıklar, devlet daireleri ve okulların büyük bir bölümü kapalı kaldı. Hastanelerde ise sadece acil vakalara bakıldı. Atina başka olmak üzere tüm şehirlerde düzenlenen gösterilerde devlet memurları, Papandreu hükümetini protesto etti.

AB prensipte anlaştı

Yunanistan"da başlayan ekonomik sorunların İspanya, Portekiz ve İrlanda"yı da tehdit eder hale gelmesinin ardından, “Biz bir aileyiz” mesajının verildiği Büksel"den ise bir prensip kararı alındığı haberi geldi. Alman koalisyon hükümetinden bir yetkili, Avrupa hükümetlerinin, zor durumdaki Euro Bölgesi üyesi Yunanistan"a yardım için prensipte anlaştığını ve çok çeşitli seçeneklerin düşünüldüğünü belirterek, “Yunanistan"a yardım kararı prensipte alındı” açıklamasını yaptı.

Karşılıksız olmaz

Avrupa Birliği"nin (AB) Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Joaquin Almunia ise Avrupa Parlamentosu"nda yaptığı açıklamada, “Avrupa liderlerinin, Yunan otoritelerine şu anki çabalarının karşılığında bizden destek alacaklarını söylemelerini istiyorum” dedi. Bu desteğin karşılıksız olmayacağını ifade eden Almunia, “Sorumluluklarını karşılayacak açık bütçe taahhütleri karşılığında Yunanistan"ı destekleyecek enstrümanlara sahibiz” diye konuştu. Öte yandan, Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero da “Yunanistan"a yardım etmeliyiz. Bu bir arkadaşa yardımla ilgili. Biz Avrupa ailesiyiz” diye konuştu. Bugün Brüksel"de toplanacak Avrupa liderleri zirvesinde, Yunanistan"ın sıkıntılarının hakim konu olması bekleniyor. AB tarafından gelecek destek hakkında net bilgi bulunmuyor.

Alman kamu bankası Yunan tahvili alabilir

BÜYÜK yatırımcıların Alman tahvilleri yerine Yunan borçlarına yönelmesi, AB ülkelerinin de Yunanistan"a destek çalışması içinde olduğu haberlerinin gelmesinin ardından Yunan bankalarının borsa değeri yüzde 5 artış gösterdi. Öte yandan Avrupa Parlamentosu"nun Alman üyesi Wolf Klinz, Yunanistan"ı kurtarma programının KfW gibi bir Alman kamu bankasının Yunan tahvili almasını içerebileceğini söyledi. Klinz, “Sanırım hükümet, Yunan tahvillerinin bir kısmını alması için KfW gibi devlet kontrolündeki bir bankayı seçecektir ve bu şekilde piyasa yatışacaktır” dedi.

Moody"s: İspanya ve Portekiz farklı

KREDİ derecelendirme kuruluşu Moody"s, İspanya ve Portekiz"in, Yunanistan"la aynı borç sorunlarını yaşamadığını ve iki ülkenin de kurtarılmaya ihtiyacı olmadığını söyledi. Moody"s ülke riski bölümü başkanı Pierre Cailleteau dün Reuters Insider televizyonuna yaptığı açıklamada, “Ne Portekiz ne de İspanya"nın desteklenmesi veya kurtarılması gerekiyor” dedi. Sadece Yunanistan değil, aralarında Portekiz ve İspanya"nın bulunduğu başka Avrupa ülkelerinin de borç yüklerini karşılamada zorlanabileceği yönündeki endişeler, riskli varlıklara karşı olan iştahın son haftalarda dünya çapında azaltmasına yol açmıştı.

Zapatero: İspanya ekonomik küçülmeden çıkma noktasında

İSPANYA Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesinin ekonomik küçülmeden çıkma noktasında olduğunu söyledi. Zapatero, dünyada son 80 yılın en büyük ekonomik krizinin yaşandığını belirterek, başta muhalefete partileri olmak üzere İspanyol ekonomisiyle ilgili yapılan olumsuz değerlendirmelerin abartılı olduğunu savundu. Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP) tarafından ekonomik krizi kötü yönetmekle suçlanan Zapatero, “Yaratılan bu tip alarmlar uluslararası alanda İspanya"ya zarar veriyor. Krizin en ciddi sonucu işsizlik. İşsizliğe karşı ve bütçe açığının azaltılması için tüm siyasi partilerin gayret göstermesi gerekiyor” dedi.