Başbakan Karamanlis, bakanların baskısı üzerine tatildeki Korantis"i görevden aldı. Kod adı "Sfenk" olan Korantis, bir dönem Yunanistan"ın Ankara Büyükelçisi olmuştu.

ATİNA, Yunan İstihbarat Teşkilatı"nın (EYP) Başkanı Yannis Korantis"in haftasonu sürpriz bir şekilde görevden alınmasıyla çalkalanıyor. 2004"te Başbakan Kostas Karamanlis tarafından EYP başkanlığına getirilen ve 2008"de dolan görev süresi "süresiz uzatılan" Korantis, geçen pazar günü Mora Yarımadası"ndaki sayfiye kasabası Ksilokastro"da tatil yaparken, İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos tarafından telefonla alelacele Atina"ya çağrıldı. Bakan, EYP Başkanı"na "Görevden alınıyorsun. Teşkilatın başına adalet mekanizmasından birini getireceğiz" dedi.

Bakanlar baskı yaptı

Teşkilatta kod adı "Sfenk" yani "Esrarengiz kişi" olan Korantis"in EYP Başkanlığı"ndan kovulmasının nedenlerinden birisi olarak, çökertilen bir mafya çetesi mensuplarının EYP tarafından dinlenen telefon görüşmelerinin basına sızması gösterildi. Yunan gizli servisi, bir mafya çetesini çökertmek için üyelerinin telefonlarını dinlemeye aldı. Bu sırada mafya üyeleri arasında görüşmelerde bakanların adı da geçti. Çete üyeleri, bazı bakanların, mesela bir mahkûmun bir hapishaneden diğerine nakli konusunda kendilerine yardımcı olabileceğini öne sürüyordu. Adı geçen bakanlar şöyleydi; Deniz Ticaret Bakan Yardımcısı Panayotis Kamenos, Sağlık Bakan Yardımcısı Marios Salmas, Kamu Düzeni"nden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Hristos Makriyiannakis. Ancak bu bakanların, söz konusu kişilerle bir tanışıklığı yoktu. Bakanlar, kendilerine sorulmadan, isimlerinin sansürlenmeden telefon konuşmalarının yayınlanmasına tepki gösterdi. Başbakan Karamanlis, bunun üzerine Korantis"i görevden aldı.

Korantis, telefon görüşmelerinin kayıtlarını kesip biçmeden emniyet teşkilatına verdiğini söyleyerek kendini savundu.

Yeni başkan terör uzmanı

Korantis"in kovulmasına bir diğer neden ise Yunanistan"da yeniden hortlayan teröre karşı mücadelede EYP"nin yetersiz kalması. Bu yüzden de teşkilatın başına terörle mücadelede uzman sayılan savcı Dimitrios Papagelopulos getirildi. Yunanistan"da "Öcalan skandalı"na kadar EYP başkanları ordudan geliyordu. Kostas Simitis"in başbakanlığı döneminde bu koltuk ilk kez bir diplomata, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Pavlos Apostolidis"e teslim edildi. Korantis, EYP başkanlığına getirilen ikinci diplomattı. Korantis, 1999-2002 yılları arasında Yunanistan"ın Ankara Büyükelçisi"ydi.