Burak KARA / Vatan - SGK, kolesterol ilacı alınabilmesi için LPD (kötü kolesterol) seviyesini 160’tan 190’a yükseltme kararı bilimsel ‘tartışmaları da beraberinde getirdi. VATAN, kararı uzmanlarına sordu.

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle kolestrol hastaları için kolestrol ilacı erişimine sınırlama getirdi.

Tarihin en çok satan ilaçlarından olan ve dünyada 30 milyar dolarlık pazarı bulunan kolesterol düşürücü ilaçların Türkiye’deki cirosu 400 milyon lira. Türkiye piyasasında dört ayrı etken maddenin oluşturduğu 30 ayrı kolestrol ilaçı satılıyor. Tüm kalp ve damar hastalıkları ilaçlarına Türkiye’de 2 milyar dolar harcanıyor.

Yürürlüğe giren uygulamaya göre kolestrol ilaçları artık daha zor alınabilecek. Daha önce ilaç kullanmayan kolestrol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek. Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması ve LDL (kötü kolesterol) değerinin yapılan iki tahlilde de 190’ın üzerinde olması gerekiyor. Hastanın kolesterolünün 190’ın altında olması durumunda ise ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranacak.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı


“SGK’nın kararı hiç yoktan iyidir, ben kolesterol ilaçlarının kullanılmaması taraftarıyım. Kolestrolü normal olanlar da yüksek olanlar da aynı derecede koroner kalp hastalığı yaşıyor. Kalp krizinin ve koroner kalp rahatsızlıklarının kolestrolle ilişkisi yok. Kolesterol günah keçisi olarak görülüyor ve hemen ilaç dayatılıyor. Kolestrol düşürücü ilaçlar bir tek kandaki kolestrol seviyesini değil beyindeki kolesterolü de düşürüyor. O zaman alzheimer gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.”

Dr. Mevlüt Durmuş, Uzman Biyolog
‘Kolesterol masalları’ kitabının yazarı


“190 seviyesi de yetersiz. Statin türevi kolestrol ilaçlarının tamamen kaldırılması lazım. Bu türevdeki ilaçlar kolesterolü düşürüyor ama karaciğer hücrelerinden başlayarak bütün hücreleri öldürüyor. Statin ilaçlarının hiç yararı olmadığı gibi zararı çok fazladır. Bu ilaçları kullanmak yerine karaciğer metabolizması hücrelerinin üzerine çalışmak lazım.”

Prof. Dr. Bingür Sönmez
Kalp ve damar Cerrahı


“Biz rakamları tedavi etmiyoruz önemli olan hastadır. Kolestrol 190 olur ama HDL’si çok yüksektir buna farklı bakarız. Kolesterolü 120 olur ama diyabetiktir buna farklı bakarız. Bir hasta diyabetikse, bypass ameliyatı olduysa, stent takıldıysa, kolesterol değeri ne olursa olsun ömür boyu kolesterol düşürücü ilacı kullanmak zorundadır. Bu Amerikan Kardiyoloji derneğinin standartlarına girmiştir. Eski seviye olan 160 LDL bile yüksekti. Zaten bu ilaçlar ucuzladı, gidip kendi paralarıyla alacaklar. İlaç almazlarsa kalp ve damar sağlığında sıkıntılar artacaktır, ameliyatlı hastaların ameliyat başarısını olumsuz etkileyecektir.”