Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, emekten yana bütün kişi ve kuruluşları, TBMM'de görüşülmekte olan ''Torba Yasa Tasarısı''na karşı çıkmaya çağırdıklarını bildirdi.

''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nı protesto etmek amacıyla Basmane semtindeki DİSK temsilciliği önünde toplanan sendika üyeleri, Konak Meydanı'na kadar yürüdü. Süleyman Çelebi burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de çalışanların yarısının, açlık sınırının altında yaşadığını ileri sürdü.

Çelebi, ''sosyal tarafların görüşlerine başvurulmadan'' gündeme getirilen ''Torba Yasa Tasarısı'' ile üç ayrı kanunda 42 maddenin değiştirilmek istendiğini, tasarının kabul edilmesi durumunda, yarı zamanlı ve geçici çalışmanın yaygınlaşacağını, böylece gizli işsizlerin sayısının artacağını iddia etti.

Tasarının yasalaşması durumunda, her kesimden çalışanların hak kayıplarına uğrayacağını savunan Çelebi, ''Bu yasa geçerse, kıdem tazminatlarımızın ortadan kaldırılması, asgari ücretin daha da düşürülmesini sağlayacak bölgesel asgari ücretin uygulamaya konulması, taşeronlaşmanın kolaylaşmasını sağlayacak yeni hak kayıplarının devreye girmesi, kişinin iş seçme iradesinin özel istihdam bürolarına devrini sağlayacak kölelik uygulamaları gündeme gelecektir'' dedi.

Çelebi, tasarıda yer alan hükümlere karşı sessiz kalmayacaklarını anlatarak, şöyle konuştu:

''Yalnız hizmet iş kolunda faaliyet gösteren işçi sendikalarını değil, bütün sendikaları, konfederasyonları, siyasi partileri ve emekten yana bütün kişi ve kuruluşları, bu tasarıya karşı çıkmaya çağırıyoruz. Talebimiz, başta yerel yönetimlerde çalışan işçilerle ilgili düzenleme olmak üzere işçiler ve kamu çalışanlarıyla ilgili düzenlemelerin Torba Yasa Tasarısından çıkarılarak, gündemden düşürülmesidir. Bütün işçileri, bu son dönemeçte Torba Yasa ile başlarına geçirilecek çuvala engel olmaya çağırıyoruz.''

Süleyman Çelebi'nin konuşmasının ardından kalabalık dağılırken, Buca Belediyesinde taşeron şirketten çıkarılan işçilerin yakınları, kürsüde söz hakkı verilmediği gerekçesiyle sendika yöneticilerine tepki gösterdi.

''Kahrolsun sendika ağaları'' sloganı atan grup, daha sonra dağıldı.

A.A.