Bugün, arıların bunların dışında şimdiye dek keşfedilmemiş ve insan çok benzeyen 'farklı' bir yönü daha ortaya çıktı: Arılar kokaine, insanlarla aynı tepkiyi veriyor!

Avustralyalı bilim adamları, belirli dozlarda kokain verilen arıların, dans rutinlerini hızlandırdığı, kovandaki arkadaşlarıyla konuşma dürtülerinin arttığı ve kokain kesildiğinde yoksunluk krizleri yaşadıklarını ortaya koydu.

Sydney'deki Macquarie Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın temel amacı, yiyecek aramadan dönen arıların davranışlarını öğrenmekti.Yiyecek aramaya çıkan arılar, iyi bir nektar kaynağı bulduklarında, geri dönerek kovan arkadaşlarına sembolik bir dans yaptıklarını anlatan Dr Andrew Barron, arıların bu davranışlarını, "bu arıların bir ganimet bulduklarını kovandaki arkadaşlarına söylemek için kullandıkları çok özel bir iletişim şekli" sözleriyle açıkladı.

Bunun ardından üzerlerine küçük dozlarda kokain sürülen arıları gözleyen uzmanlar, yiyecek aramadan döndüklerinde, bu arıların 'kovan halkı'na yiyeceğin yerini daha gayretli ve etkin bir dansla anlattıklarını keşfettiler.

Dans dilinin değişmesini, arıların beyninde neler olup bittiğini göstermesi açısından önemli bulan Barron ve arkadaşları, arılardaki aynı coşkulu iletişim durumunun kalabalık bir gece kulübünde kokain kullanan bir insanda da aynı şekilde gerçekleştiğini düşünüyorlar.

Araştırmalarının sonuçlarını "Journal of Experimental Biology/ Deneysel Biyoloji Günlüğü"nde yayınlayan ekip, uyuşturucunun böcekleri de aynı insanlar gibi etkilediğini dünyada ilk kez keşfeden insanlar oldu.

Sonraki çalışmaları için hazırlıklara başlayan Barron şunları söyledi:"Her ne kadar uyuşturucu bağımlılığı insanlarda, bal arılarından çok daha karmaşık olsa da, arılarda yapılacak deneylerin, insanın uyuşturucu bağımlılığını ve yoksunluk etkilerini ortaya çıkaran genin bulunmasında ve bağımlılığın tedavisinde, yaptığımız deneyler çığır açacak."