Amerikalı bilim adamları, kokain bağımlılığını ortadan kaldırmaya yarayacak bir aşı üzerinde çalışıyor.

ABD'deki Yale ve Baylor üniversitelerinde görev yapan bir grup bilim adamı, "Archives of General Psychiatry" adlı tıp dergisine yaptığı açıklamada, üzerinde araştırma yapılan aşının, kokain kullanan insanlarda ortaya çıkan mutluluk duygusunu bastırdığını, böylece bağımlıların kokain kullanımını azalttığını belirtti.

Aşının kanda, kokainin beyne ulaşmasını engelleyen antikorların oluşumuna yol açtığı, bunların kokain moleküllerini kaplayarak etkisiz hale getirdiği bildirildi.

6 aylık araştırma dönemi boyunca 115 kokain bağımlısından sadece yüzde 38'inin vücudunun söz konusu antikorlardan yeterli derecede üretebildiği ve bu geliştirilmekte olan maddenin etkisinin yaklaşık 2 ay sonra ortadan kalktığı, bu nedenle araştırmaların sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.

Araştırmayı yürüten bilim adamlarından Thomas Kosten, bunun yine de büyük bir gelişme olduğunu belirterek, "Hiç kimse bundan 15 yıl önce, kokain gibi küçük moleküllere karşı vücutta antikor geliştirilebileceğini düşünemezdi" diye konuştu.

Derginin haberinde, sadece ABD'de yaklaşık 1,6 milyon kokain bağımlısının bulunduğu ve bu kişilerin tedavisinin her yıl milyarlarca dolara mal olduğu ifade edildi./haber7