Amerikalı bilim insanları, yaptıkları iki ayrı deneyde kök hücreden pankreas ve bağırsak dokusu elde etmeyi başardılar.

Deneylerden birinde, olgunlaşmamış sperm hücreleri pankreas dokusuna dönüşürken bir başka ekibin yaptığı deneyde embriyonik kök hücrelerden bağırsak dokusu oluşturuldu.

Washington'daki Georgeown Üniversitesinden bir ekip, erkekte sperm oluşumunu sağlayan spermatogoniyal hücreler üzerinde çalışarak, laboratuvar ortamında bu hücrelerden, pankreas beta hücrelerinin işlevini gören hücreler elde edildi.

Bu hücreler şeker hastalığı bulunan farelere zerk edildiğinde, hücrelerin insülin ürettiği görüldü.

Araştırma ekibinin başkanı İan Gallicano, erkeklerin kendi hücrelerinin nakil kaynağı olarak kullanılabileceğini belirterek, "Bu hücreler testisten elde edilmekle birlikte, araştırma kesinlikle erkek merkezli değil. Araştırmadaki temel unsurlar kolaylıkla yumurta hücrelerine de uyarlanabilir" dedi.

Öte yandan, Ohio'daki Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezindeki araştırmacılar, iki farlı türdeki kök hücreyi bağırsak dokusuna dönüştürdüler.

Araştırmada, hem embriyonlardan alınan kök hücreler hem de pluripotent kök hücreler (tüm vücut hücrelerinin köken aldığı, her üç germ yaprağı mezoderm, endoderm ekdoderm hücrelerine dönüşebilen hücre) kullanıldı.

Araştırmayı Nature dergisinde yayınlayan ekip, bu hücrelerden, bağırsağı yapan çeşitli hücre katmanlarının oluşturduğu bağırsak dokusu elde ettiler.

Bu hücrelerin ileride bazı bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirtildi.