İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Expo'yu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosunun (BIE) 14 Haziran'da yapılacak genel kuruluna, Vali Cahit Kıraç ve diğer ilgililerle birlikte katılacağını ve İzmir'in adaylığını anlatacaklarını söyledi.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Kocaoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'in Expo 2020 adaylığını onayladığını, hazırlanan mektubun da Vali Cahit Kıraç tarafından geçtiğimiz günlerde BIE'ye elden verildiğini söyledi.

BIE'nin 14 Haziran'da genel kurulunun yapılacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, ''Bu ayın 14'ünde BIE Genel Kurulu'na Valim, biz, diğer arkadaşlar ile gidip İzmir'in tanıtımı için çalışacağız, adaylığını anlatacağız. Dilek temenni konusunda bir değerlendirme yapacağız'' dedi.

Seçimin yaklaştığını, seçim çalışmalarının biraz sıkıntılı geçtiğini belirten Kocaoğlu, şunları söyledi:

''Seçim tansiyonu biraz yüksek geçti ve İzmir'de seçim büyükşehir belediyesinin etrafında geçti maalesef. O kadar uyarılarımıza rağmen ne yaptıysak, ne ettiysek ağzımıza bant da yapıştırdıysak bizi sahaya çekmeye çalıştılar. Bunda her partinin payı var ama biz belli konularda cevap vermek zorunda kaldığımız noktalarda bile kırmadan, dökmeden, yapıcı cevaplar vererek, kentimizin ve hemşehrilerimizin yararına olacak bir süreç yaşatmak için elimizden geleni yaptık. Her türlü desteği verdik.''

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyona da değinen Kocaoğlu, ''Seçimden sonra arkadaşlar itirazlarını yapacaklar. Çok değişik, enteresan bir süreç yaşıyoruz. Hala evraklar üzerinde kısıtlama var, avukatlar sadece ifadelerden ve basında çıkan haberlerden savunma yapmak durumundalar. Seçimden sonra bunu tekrar değerlendireceğiz. Hukuk çerçevesinde mücadelemizi vereceğiz'' dedi.

Aliağa-Menderes hattının Torbalı'ya uzatılması konusunda gerekli projeleri hazırladıklarını belirten Kocaoğlu, Devlet Demiryollarının da ihaleye çıkma kararı verdiğini, kısa zamanda hattın Torbalı'ya uzatılması konusunda çalışmaların tamamlanabileceğini vurguladı.

Liman arkasında Salhane, Turan bölgesinde büyük yatırımcıların projelerini uygulamaya geçirmeye başladığını belirten Kocaoğlu, yatırım çalışmalarının İzmirliyi ve kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.

Kredi değerlendirme kuruluşu Moody's'in İzmir ile ilgili çok olumlu sonuçları ortaya koyduğunu, A3 notunun da çok iyi bir sonuç olduğunu belirten Kocaoğlu, ''Onların değerlendirmesi bizim göğsümüzü kabarttı'' dedi.

İzmir'de tasarım konusunda bir çalışma yapıldığını belirten Kocaoğlu, 80'i aşkın uzmanın tartıştığını ve önümüzdeki günlerde sonuç bildirgesinin açıklanacağını kaydetti.

Kordon ve kentin seyir terasları konusunda da bir çalışma yaptıklarını belirten Kocaoğlu, seyir terasları konusunda yol haritalarını belirlediklerini ifade etti.

Üçkuyular - Halkapınar tramvay hattı için DLH'den onay çıktığını, Devlet Planlama Teşkilatı'na müracaat ettiklerini hatırlatan Kocaoğlu, onay geldikten hemen sonra ihaleye çıkacaklarını kaydetti.

İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu Toplantı Başkanı Yılmaz Temizocak ise kurul üyesi 15 kişinin mazeret bildirerek toplantıya katılamadığını, seçim döneminin İzmir'de hızlı yaşandığını, seçilecek milletvekillerinin kent için çalışacağına inandığını söyledi.

A.A.