Koç Holding'in Meslek Lisesi Memleket Meselesi projesi kapsamındaki Meslek Lisesi Koçluğu Programının Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) öncülüğünde iş dünyasına devredilmesi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Koç, iş dünyasının önde gelen şirketlerinin gönül seferberliği başlattığını belirterek, proje kapsamında Koç Topluluğu şirketlerinden 350 çalışanının desteklediği Meslek Lisesi Koçları Programının, ÖSGD'ye teslim ettiklerini kaydetti.

Koç, bu çalışmaya ilk aşamada 21 şirketin iştirak edeceğini ifade ederek, Koç Holding olarak başlattıkları günden bu yana mesleki ve teknik eğitimin sürdürülebilir kalkınma için önemini vurgulamaya çalıştıklarını söyledi.

Mesleki ve teknik eğitimin, yoksulluklarla mücadele, ekonomik büyüme ve istihdam politikalarının tam merkezinde yer aldığını anlatan Koç, şunları aktardı:

''Türkiye gibi genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde, gençler arasındaki işsizlik gündemden düşmeyen bir konudur. Türkiye'deki gençler arasındaki işsizlik oranı yaklaşık yüzde 20, dünya çapındaki bu oran gençler arasında yüzde 40'lara kadar ulaşıyor. Gençlerin önündeki engellerin kaldırılabilmesi için mesleki veya akademik eğitim müfredatının yanı sıra kendilerinin de kazandırması gereken bir takım yetkinlikler var. Problem çözme, ekip çalışması, girişimcilik ve proje yönetme gibi becerisel kişilikler ve yönetsel yeteneklerin gelişmesi gerekiyor. Bu projeyi uygulama esnasında bu ortamların en verimli şekilde iş birlikleri içinde kurulabildiğine şahit olduk. Projenin, etkin şekilde yönetilmesinde meslek lisesi koçlarımızın katkısı çok büyüktür. Gençlerin kendine güvenen, potansiyelini görebilen, problem çözen gençler olmaları için yardımcı olmak istedik.''

Koç, 2010 yılında gerçekleştirilen Sosyal Etki Analizi'nin Meslek Lisesi Koçları Programının, öğrenci, okul, şirketler, çalışanlar bakımından olumlu sonuçlar doğurduğunu gösterdiğini belirterek, ''Bu proje gibi uygulamaların, çoğalarak tüm gençleri kapsayacak hale dönüşmesidir. Koç Topluluğu olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla 2006 yılında başlayan projesini başlattığımızda, mesleki eğitim, katsayı sorunları, düşük eğitim kalitesi, negatif algı ve işsizlik gibi bir sürü sorunlarla anılıyordu. İlgili tarafların hareketleriyle bu noktadan hızla uzaklamaya başladık. Mesleki eğitim konusu, memleketin problemli meselesi olmaktan çıkıp, arzu edildiği gibi memleketin gelişmesinde çözüm aracına dönüşüyor. Misyonu gönüllülük olan bu programın, ÖSGD gibi bir kuruluşla yaygınlaşmasından mutluluk duyuyorum'' diye konuştu.

-''Koç Holding, projeden elini çekmeyecek''-

Bir gazetecinin, projeden Koç Holding'in elini çekip çekmeyeceğine ilişkin sorusuna Mustafa Koç, ''Koç Holding, projeden elini tamamen çekmeyecek. Proje 8 bini aşkın bursiyer öğrenciden oluşuyor. Bu burslar şu anda sona eriyor. Koç Holding elde ettiği birikimi 21 şirket ve dernekle de paylaşabilecek. Bu projeyi, biz oluşturduk, geliştirdik ve şimdi tabana yayılması lazım. Bu projeye asıl şimdi başladık. 21 şirket sayısı umarım yükselir'' dedi.

''Bir mesleğin yapılmaya başlamasının yaşı kaçtır?'' şeklindeki soruya da Koç, ''İstatistiki olarak kanıtlanmış ki meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin sanayide, başka bir yerde iş bulmaları, üniversite mezunundan çok daha yüksek. Bursiyerlerin yüzde 80'ini yüksek öğretime devam etmek istiyor. Yüzde 20'si çalışma hayatına atılmak istiyor ve bu çerçevede değerlendirmek gerekir'' diye konuştu.

Koç, okullarla, iş yerlerinin iş birliğiyle uygulamada da ciddi bir eğitim verdiklerini belirterek, ''Önemli olan 21 şirketin kendi sektörlerinde bu çalışmayı devam ettirmeleridir. Nitelikli eleman yetiştirilmesini hedefliyoruz. Öğrencileri iş dünyasıyla bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Bu projeye Koç Grubuna eleman yetiştirmek için başlamamıştık. 21 şirket ile bilgi birikimimizi paylaşmaya hazırız'' şeklinde konuştu.

-''Bu bir bayrak devralmasıdır''-

ÖSGD Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur da Koç Holding'in Türkiye'nin en önde gelen bir kuruluşu olduğunu belirterek, Koç Grubu'nun her zaman kendilerine örnek olduğunu ve bu çalışmayı 6 yıl önce başlatmalarıyla vizyonunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Uğur, operasyonel başarılarını, sosyal sorumluluklarını yansıtabilmesinden dolayı bu projenin başladığını ifade ederek, şunları söyledi:

''ÖSGD'ye güvendikleri için Türkiye'de fark yaratmış projeyi bizlerle paylaştıkları için teşekkür ediyorum. Bu bir bayrak devralması, bir maratondur. Meslek liselerine yönelik sıkıntılar, 6 yıl öncesine göre azalmış durumdadır. Bu projeyi tam bir kazan kazan projesi olarak görüyorum. Hem koçluk yapan bireylere hem gençler için bir fırsat. Öğretmenlerine, liselerine fırsatlar yaratıyor. Biz uzun zamandır şemsiye proje arıyorduk. Bu proje, derneğin misyonuna birebir uyuyor. Özel sektör kuruluşuyla özdeşleşmiş bir sosyal sorumluluk projesini marka endişesi duymadan kabul eden 21 üyemize teşekkür ediyorum. Bu proje, ÖSGD'ye çok yakışıyor ve emin ellerde bulunuyor.''

-''Koçlar ile liselilerin buluşması yeni yılı bulacak''-

Uğur, bu projenin arkasında ciddi bir eğitim modülü bulunduğunu aktararak, ''Bunun altında da öğrenci-koç ilişkisini sağlayan proses modülü var. Koç Grubu, 21 şirkete yayılması için desteğine devam edecektir. Koçluk kısmı, Koç Grubu ile devam edecek'' dedi.

Uğur, MMilli Eğitim Bakanlığı'nın bu işin bir parçası olduğunu belirterek, gelişerek devam etmekten başka yolları olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin, koçluk yapmak isteyen kaç kişinin bulunduğuna ilişkin sorusuna Uğur, ''Biz daha işin başındayız. 21 şirketin üst yönetimden söz aldık ve mahcup olmak istemiyoruz. Şirket koçları ile liselilerin bir araya gelmesi yeni yılı bulacak. 350 koçun altına inmesini istemiyoruz'' diye konuştu.

Meslek Lisesi Koçları Programına dahil olan 21 şirket şöyle:

''Bilim İlaç, Borusan Holding, Boyner Holding, Brisa, Cargill, Çimsa, Doğan TV, Enerjisa, Eureko, Finansbank, Garanti Bankası, HP, Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, Olmuksa, Organik Kimya, PepsiCo, Pirelli, PwC, Roche, TEB, Viko.''

Program, 2012-2013 eğitim öğretim döneminde İstanbul'da uygulanacak. 2013-2014 döneminde ise İstanbul'un yanı sıra belirlenecek yeni iller program kapsamına alınacak.

Program kapsamındaki koçlar, eylül ayında başlayacak sınırlandırılmış koçluk eğitimine katılacak.
Kaynak: AA