Emtia fiyatlarının oynak olduğu özellikle aşağı yönlü olduğu dönemlerde, çok kırılgan olan bu fiyatlardan etkilenmemeleri adına bu sektörlerde çalışan firmaların stoklu çalışmamaları faydalı olur.
KOBİ"ler, ihtiyaç duyulan krediyi; nakit sıkışıklığı döneminde başvurulacak bir araç olarak görmenin yerine, kredinin bir finansal kaldıraç olduğunu bilmeleri ve etkilerini iyi anlayıp, likit oldukları dönemde de işlerini büyütebilecek bir araç olarak görmeleri ve likiditelerinin sağladığı karlılıktan yararlanarak daha uygun maliyetli finansman sağlayabilir. Bu sayede likiditelerini de korumuş olurlar.
KOBİ"ler, ürettikleri, ticaretini yaptıkları ürünleri ya da sundukları hizmetleri sektöründe bulunan firmalara nazaran farklılaştırmalıdır. Bu farklılık, sektör içinde, müşteri gözünde ve bankalar nezdinde ön plana çıkmalarını sağlayacaktır.
KOBİ"lerin kredi imkânlarının artmasını sağlayacak önemli etmenlerden bir tanesi de bağlı bulundukları sanayi veya ticaret odalarında, örgütlerde ve benzer yapılarda daha fazla rol almalarıyla mümkün olabilecektir. Bu yapıların Bankalarla yaptığı protokolleri iyi takip etmek önemlidir.
KOBİ"lerin; Bankalarla olan ilişkilerini hiçbir dönemde sekteye uğratmaması önemlidir. Unutulmamalıdır ki Bankacılık karşılıklı güven ve sıkı ilişkiye dayanan bir yapıya sahiptir ve kazan-kazan amacını taşır. Hiçbir dönemde bu ilişki azaltılmamalı, aksine sıcak ilişkiler ve bankacılık çalışmalarının çoğaltılması sağlanmalıdır.
KOBİ"ler; faaliyetlerinden elde ettikleri kar ile öncelikle kendilerine yatırım yapmalıdırlar. Elde edilen karın önemli bölümünü sermayeye eklemek, daha güçlü ve güvenli bir yapıyı sağlayacaktır. Bu da olası dalgalanmalarda KOBİ"leri en çok koruyacak etmenlerden bir tanesi olacaktır. hürriyet