Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ"lere toplam 3 milyar TL"lik kredi destek paketine olan aşırı talebin KOBİ"lerin sıkıntılarının bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, bu konuda daha kapsamlı bir paket hazırlanması gerektiğini kaydetti.

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç"in yaptığı yazılı açıklamaya göre, “Bayram öncesi KOBİ"lere toplam 3 milyar TL"lik kredi destek paketi açıklandığında çok sevinmiştik ama hevesimiz kursağımızda kaldı” dedi. Özgenç, destek paketinden toplamda 50 bin işletmenin yararlanacağının belirtildiğini anımsatarak şu noktalara dikkat çekti:
“Biz bu rakamın ekonomik konjonktüre göre olumlu olduğunu ama yeterli olmadığını ifade etmiştik. Bu kredi hacminden yararlanmak için başvuruların 23 Kasım"da başlayacağı ve ay sonuna kadar devam edeceği açıklanmıştı. Fakat daha ilk 2 gün içerisinde 2 katı kadar başvuru yapıldığı için binlerce KOBİ açıkta kaldı ve bu kadar kısa sürede dolan başvuru sayısından dolayı artık başvuru kabul edilmemektedir.”

-KOBİ"LERİN TEMEL SORUNLARININ BAŞINDA FİNANSMANA ERİŞİM GELİYOR-

“KOSGEB"in hedef kitlesinde 3 milyon 400 bin KOBİ vasfında işletmenin bulunduğu göz önüne alındığında 50 bin rakamı devede kulak kaldı” ifadesini kullanan Özgenç, 2011 bütçesinde KOSGEB"in mali gücünün yükseltilmesi halinde krediden yararlanmayı bekleyen daha 100 binlerce KOBİ olduğunu kaydetti. Özgenç, bu konuda daha kapsamlı bir paket hazırlanması halinde açıkta kalan KOBİ"lerinde desteklenebileceğini belirterek, KOBİ"lerin üretmek, ürettiğini satabilmek, sattığı malın parasını tahsil edebilmek için mücadele verdiğini kaydetti. Özgenç, tüm bunların gerçekleştirilebilmesi için haliyle desteklere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

-TALEP PATLAMASI HERKESİ ŞAŞIRTTI-

Özgenç, eskiden KOSGEB kredilerine kurumun tanımadığından dolayı çok az sayıda başvuru olduğunu, şimdi ise 50 bin KOBİ için düşünülen kredi destek paketine neredeyse daha ilk günde hedeflenen rakama ulaşıldığını belirtti. Özgenç, şu ifadeleri kullandı:

“Bu talep patlaması herkesi şaşırtmıştır. Bu da şunu gösteriyor ki KOBİ"ler kendileriyle ilgili kurumun yeniden yapılanarak aktif hale gelmesi ve mali gücünün artmasına bağlı olarak aşırı derecede talep göstermişlerdir. Türkiye ekonomisinin önemli dinamiklerinden olan esnaf-sanatkar ve KOBİ"lerin önünü açabilmesi ve dünyanın 10"uncu büyük ekonomisine sahip olabilmesi aynı zamanda da 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabilmesi için hükümetin KOSGEB çıkışlı kredilere önem verdiği açıkça görülmektedir fakat krediler yeterli değildir.”

-KOBİ TANIMI NETLEŞTİRİLMELİ-

Özgenç, KOBİ tanımının netleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çünkü İstanbul"daki KOBİ"ler ile Artvin"deki KOBİ"ler aynı değildir. Büyükşehirlerdeki işletmelerin masrafları, vergileri, personel giderleri arasında büyük fark vardır. Dolayısıyla İstanbul"daki aynı işi yapan KOBİ ile Artvin"deki aynı işi yapan KOBİ"ye aynı oranda kredi verilmemelidir” dedi.