Klimanın sebep olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolunun havayı yavaş soğutmaktan geçtiğini belirten, Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Memduh Cinalioğlu, doğru klima kullanımı hakkında bilgilendiriyor.

Özellikle alerjik saman nezleli hastalar klimadan en fazla etkilenen hasta grubu olduğunu ifade eden Memduh Cinalioğlu, “Klimanın bu hastalardaki etkisi ortamın neminin ve ısısının hızlı değişimiyle alakalıdır. Burnun içinde ortamın nemi ve ısısına göre kendini ayarlayan konka dediğimiz burun etleri bulunur. Konkalar klimatize ortamlarda mevcut görevlerini tam olarak yerine getiremez ve şişerler. Bu durumda burun tıkanıklığı ve ağız solunumu başlar ki bütün şikâyetler bu noktadan sonra artar. Burun tıkanıklığı baş ağrısı, ağız kuruluğu, akciğer enfeksiyonları ve bazı viral hastalıklara yol açabilir” dedi.

“YANLIŞ KULLANIM YÜZ FELCİNE NEDEN OLABİLİR”

Klima esintisi yüze doğru gelir ve uzun sürerse yüz felcine sebebiyet verebileceğine ve bundan dolyaı klimayı kullanırken dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Cinalioğlu, “Yüz mimik kaslarının hareketlerini kontrol eden yüz siniri yanağa doğru yüzeyleşir. Buda dış etkilere açık hale gelmesine sebep olur. Soğuk hava, cam açık araç seyahati, klima ve bazı virüsler bu siniri etkileyerek yüz felci tablosuna yol açar. Zaman içinde geçen bir durum olmakla beraber, görsel olarak çok rahatsız edecek bir hastalıktır” ifadelerini kullandı

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png