Basel Üniversitesi’ndeki araştırma kızlık zarı onarım operasyonlarında (himenoplasti) büyük artış olduğunu ortaya koydu. En fazla ameliyat yaptıranlar, Türkler ve Kosovalılar.
Geçmiş yıllarda hiç talep edilmeyen kızlık zarı onarımı operasyonu için sadece Basel Üniversitesi’ne geçen yıl 90 başvuru oldu. 60’ına operasyon yapıldı. Operasyon talebi İsviçre’nin Almanca konuşulan kesiminde yoğun olarak Türk ve Kosovalı genç kadınlardan geliyor.
Operasyon, genç kadının ailevi koşulları sebebiyle yaşadığı korku ve bakire olmadığının ortaya çıkmasıyla, uğrayacağı zarardan korunmak için bir yol olarak görülüyor. İsviçre Sağlık Sigortaları Birliği Başkanı Paul Rhyn, 17 kadın doğum kliniğinin, masrafı sigortadan karşıladıklarını söyledi. Rhyn, “Sigortalar daha önce bu tip bir ameliyat bilmediklerinden ödeme yapmış. Bu bir sağlık sorunu değil, ödeme yapılması söz konusu değil” dedi. İsviçre Kadın Hastalıkları ve Jinekoloji Derneği’nden Franziska Maurer ise zorunlu durumlarda, sigortaların masrafı üstlenmeleri gerektiğini söyledi. (Deutsche Welle)