Konya"da beyninde sıvı oluşması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan 7 aylık Melike Nur Taş"ın cenazesi ailesine teslim edildi.


Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi"ne gelen babası 42 yaşındaki Abdullah Taş, defin işlemleri tamamlanan kızının cenazesini küçük bir çanta içerisinde aldı. Hastane morgundan kucağında kızının cenazesi ile birlikte çıkan baba Abdullah Taş, gazetecilerin sorularını yanıtlamadı. Karaciğeri 7 aylık Beren Şenocak"a nakledilecek olan Melike bebeğin cenazesi Konya"nın Doğanhisar İlçesi"ne bağlı Yazlıca Köyü"nde toprağa verilecek.

MELİKE'NİN KARACİĞERİ BEREN'E UMUT OLDU

Konya"da beyninde sıvı oluşması sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen yedi aylık Melike Nur Taş"ın organları ailesi tarafından bağışlandı. Konya'daki yedi aylık Melike bebeğin karaciğeri İstanbul'daki sekiz aylık Beren bebeğe şifa oldu.

NAKİL KARACİĞER SABAH İSTANBUL"A GELDİ

Konya"da beyninde sıvı oluşan 7 aylık Melike Nur Taş kaldırıldığı hastanede hayatını kaybedince, Taş ailesi kızlarının organlarını bağışlama kararı aldı. Konya"da on kişilik bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyondan sonra, Melike bebeğin karaciğeri, 8 aylık Beren Şenocak"a takılmak üzere Sağlık Bakanlığına ait bir ambulans uçakla sabah saatlerinde İstanbul"a getirildi. Memorial Hastanesinde Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve ekibi tarafından alınan karaciğer Şenocak ailesinin tek çocuğu olan sekiz aylık Beren"e nakledilmek üzere çalışmalar başladı. Doğuştan safra yolları olmayan sekiz aylık Beren karaciğeri çalışmadığı için önce Konya"da bir hastanede ameliyat edildi. Ancak daha sonra siroz hastalığına yakalanan Beren bebek, karaciğer beklemeye başladı. Konya"dan gelen haber üzerine hazırlanan organ nakli ekibi sabah saatlerinde Beren"i ameliyata aldı. Operasyonla ilgili bilgiyi ise, Beren'e karaciğer nakli gerçekleştirecek ekip içinde yer alan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Turan Kanmaz verdi. Kanmaz, “Sabah 09.30 gibi Beren"in ameliyatına başladık. Önce eski karaciğerini çıkartacağız. Bu işlemi bitirdikten sonra da yeni karaciğeri yerleştireceğiz. Genellikle bu tür ameliyatlar 6 - 8 saat kadar sürebiliyor. Şu anda ameliyatın başlarında sayılırız. Herşey yolunda gidiyor " dedi.

Beren bebeğin 3 aylıkken başka bir merkezde bir ameliyat daha geçirdiğini söyleyen Doç. Dr. Kanmaz, bundan sonuç alınamadığını ve nakle karar verildiğini kaydetti.

" ELLİYE YAKIN ÇOCUK KARACİĞER NAKLİ YAPTIK. BAŞARI ORANIMIZ YÜZDE 90 ORANINDA "
Sekiz aylık Beren bebeğin sağlık durumuyla ilgili de bilgi veren Doç. Dr.Kanmaz, " Bebeğin sağlık durumu şu anda iyi. Bu ameliyatta en büyük sıkıntı geçirilmiş ameliyata bağlı yapışıklıklar. Bunlar işimizi zorlaştırıyor. Şu anda bu yapışıklıklar ayrılıp, yetmezlikte olan karaciğerin çıkartılma aşamasındayız. O çıkartıldıktan sonra yeni karaciğeri takacağız " diye konuştu.

Doç. Dr. " İlk ameliyatı yapılmasaydı eğer, bebekler en fazla bir sene civarında ölüyorlar. Yapılan ameliyatla bir süre daha hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Genellikle 2 yaş civarında eğer başarılı bir ameliyat olmamışsa, ölümle sonlanan bir süreç. Dolayısıyla şu anda, bir yaşama şansı vermiş oluyorsunuz. Eğer herşey yolunda giderse, kendi yaşıtlarından farklı olmayacak şekilde sağlıklı bir yaşam sürdürecektir " dedi. Beren bebeğin vücudunun karaciğeri kabul etmes için ömür boyunca bağışıklık sistemini bastıran ilaçları kullanması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Kanmaz, karaciğer nakli ameliyatı başarılarının yüzde 90 olduğunu söyledi. Elliye yakın çocuk karaciğer nakli yaptıklarını kaydeden Doç. Dr. Kanmaz, başka bir sıkıntı olmazsa, çocukların ameliyat sonrası yüzde 90 oranında yaşama şansları olduğunu belirtti. Beren bebeğin herşey yolunda giderse birkaç gün yoğun bakımda kalacağını 1 hafta 10 gün sonra da taburcu edebileceklerini söyledi.

"AİLEYİ TEBRİK ETMEK LAZIM "

Ailenin endişeli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kanmaz, " Fakat şöyle düşünmek gerekiyor. Bunun alternatifi ölüm. Bu ameliyatla siz bir sdağ kalım şansı tanıyorsunuz çocuğa.Ailenin endişeleri oluyor.Biz bunların hepsini anlatıyoruz aileye " şeklinde konuştu.

İlk başta Beren'in babası Erhan Şenocak'tan naklil yapmayı düşündüklerini dile getiren Kanmaz, "Bu süreçte aynı yaşlarda anı ağırlıkta bir bebeğin kadavra olarak ortaya çıkması çok büyük bir şans. " dedi. Bağışı yapan aileyi de tebrik etmek gerektiğini söyleyen Kanmaz, " O acılarına rağmen, başka bir çocuğun hayatını düşünebilmeleri çok güzel bir duyarlılık örneği " şeklinde konuştu. Nakil karaciğerin en az 12 saatte takılmasından yana olduklarını kaydeden Doç. Dr. Kanmaz, Sağlık Bakanlığına da teşekkür etti.