Bölgede inceleme yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından yapılacak açıklamada, tırtıl tehlikesine dikkat çekilerek, “Bu tırtılın ormanları ne hale getirdiğini yerinde gördük, üyelerimize bu konuda bilgi vermek için alanda incelemelerde bulunduk. Yemyeşil ormanların kahverengiye dönüştüğünü, yanık ve kuru ağaçlara benzediğini üzülerek izledik” denildi.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Çam kese böceğinin kitle üremesi yaptığını ve yeşil ibrelerin tamamını yok ederek, ağaçların üzerinde bir tren katarı gibi gezdiklerini izledik. Kızılçam ağaçlarının üzerindeki beyaz pamuksu tırtıl keseleriyle çam kese böceklerinin, ağaçları dumansız yangın denilen şekle soktuğunu ve ağaçları çıplak bıraktıklarını gördük” diye konuştu.
Bu arada, bölgedeki çam kese böcekleri hakkında EKODOSD üyelerini teknik olarak bilgilendirmek için Yenipazar Orman İşletme Şefi Oğuz Yıldırım da eşlik etti. Oğuz Yıldırım “İlimizde çam kese böceğinin en yaygın olduğu alan burasıdır. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçlarda boy büyümesi gerilemekte ve hacım kaybının olduğu görülmektedir. Çam kese böceğinin tahribatı kış aylarında, yani ağacın gelişme dönemi dışında olduğu için herhangi bir ölümün olmadığı, ancak yoğun ve arka arkaya bir kaç yıl devam eden tahribatın ağacı zayıf düşürerek kabuk böcekleri ve diğer zararlıların gelmesine zemin hazırladığı bilinmektedir. Çam kese böcekleri ile mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadele yapılmaktadır. Biz Orman İşletmesi olarak biyolojik mücadeleyi sürdürmekteyiz. Ekolojik denge açısından en iyi yöntem biyolojik mücadeledir” ifadelerini kullandı.
Yenipazar Orman İşletme Şefi Oğuz Yıldırım, biyolojik mücadele için bölgede 14 adet etrafı suyla çevrili yapı hazırladıklarını, bu yapının içinde çam kese böceklerini yiyen sineklerin üretildiğini, sorunu tamamen çözmese de, önemli ölçüde yarar sağladığını söyledi.