Türk Kızılayı ile İşitme Engelliler Federasyonu arasında işaret dili tercümanlığı kursları açılmasına ilişkin protokol imzalandı.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, imza töreninde yaptığı konuşmada, kursların, afet anı ve sonrasında gerek Kızılaycıların gerekse diğer görevlilerin işitme engelliler ile iletişim kurabilmeleri için açılacağını söyledi.Türk Kızılayının, afetlerde toplumun bütün kesimlerini hayata bağlama, hizmet götürme sorumluluğu bulunduğunu ifade eden Akar, bu kesimlerin içinde işitme engellilerin de yer aldığını vurguladı.

Türk Kızılayı'nın bu nedenle işaret dili tercümanlığı kursu açma görevini üstlendiğini ifade eden Akar, ''Toplumun bütün kesimlerini kucaklamak, toplumun dinamiklerini harekete geçirmek istiyoruz. Kurumun daha çağdaş ve modern hale gelmesi için gayret sarf ediyoruz'' diye konuştu.

Akar, 120 saat planlanan, video konferans yöntemiyle verilecek kurslara sadece Kızılay personelinin değil, gönüllülerin de katılabileceğini bildirdi.

İşitme Engelliler Federasyonu Başkan Yardımcısı Muammer Ay da, konuşmasının başında salondakilere işaret diliyle ''hoşgeldiniz'' dedikten sonra, işitme engellilerin toplumda karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.

Tören salonunda işaret dili tercümanı bulunmasaydı mesajını konukların anlamasının mümkün olamayacağını belirten Ay, şunları söyledi:

''Türkiye'de 3 milyon dolayında işitme engelli bulunuyor. Benim de sol kulağım hiç duymuyor, sağ kulağım ise ancak cihazla duyabiliyor. İşitme engellilerin karşılaştığı sorunları çok yakından biliyorum. Özellikle afetlerde büyük sorunlarla karşılaşıyoruz. Van depreminde işitme engelli afetzedeler için çok sayıda telefon aldım. Bu tür kurslar sadece afetlerde değil sosyal yaşamda da çok yardımcı olacak. Emniyette, bankada derdimizi anlatamıyoruz. Bazen emniyette sabaha kadar bekletiliyoruz. Bu kursların yaygınlaştırılması çok yararlı olacak.''

İşitme engellilerin toplumda diğer özürlüler gibi hemen fark edilmediğini kaydeden Ay, bu kurslardan sertifika alanların çalıştıkları kurumlarda fark edilmeleri için rozet benzeri işaretler taşımalarının planlandığını söyledi.

Törende daha sonra Akar ve Ay işbirliği protokolünü imzaladı.
Akar, daha sonra konuşmaları işaret diline çeviren tercümandan öğrendiği ''sizi seviyorum'' anlamına gelen hareketi yaptı.