Söke"de çiftçilik yapan Sedat Aktay, tarlada bulduğu yaralı kızıl şahini Kuşadası Eko-Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD)'ne götürerek iyileşmesini sağladı.

Kuşadası'na getirilen yaralı kızıl şahinin EKODOSD'un yaban hayvanlarından sorumlu yönetim kurulu üyesi Dr. Zeynep Karabacak tarafından muayenesi yapıldı. Sol kanadında bir yara olduğu tespit edilen şahin, gerekli pansumanları yapılarak yarası temizlendi. Kızıl Şahinin tedavisinin yapılması ve iyileşmesi için, bir süre gözetim altında tutulmasına karar verildi. Dernek yetkilileri, Kızıl Şahin'in iyileştikten sonra tekrar doğaya salınarak, özgürlüğe kavuşmasına katkı sağlanacağı açıkladı.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve Merkez Av Komisyonu Kararı ile yırtıcı kuşların avlanması, yuvalarına müdahale edilmesi yasaklanmıştır. Ancak bazı bilinçsiz kişiler tarafından vurularak yaşamlarını yitirmekte ya da yaralanmaktadırlar" dedi.

KIZIL ŞAHİN

Kızıl şahinlerinin temel besinlerini tarla fareleri, yer sincapları, tavşanlar, iri böcekler, kertenkele, keler ve yılanlar gibi sürüngenler oluşturmakta. Kızıl şahinler tüm gündüz yırtıcıları gibi tek eşli. Yılda sadece bir kez kuluçka yapıyor. Yumurta sayısı 2-4 arasında değişiyor. Dişi mart sonu-nisan ortası döneminde yumurtlar. Ülkemizdeki kızıl şahin popülasyonu büyük ölçüde yerlidir ve yıl boyu görülebilir. Kızıl şahin genellikle havada ağır bir uçuşla daireler çizerken görülür. Yükselirken çok nadir olarak kanat çırpar. Isınan hava akımlarını kullanarak ve daireler çizerek avını ya da yaşam alanını daha rahat görebilmek amacıyla yükselir. İnsanlardan 7-8 kat daha fazla olan görme yetenekleri sayesinde avlarını 1000 metreden görebilirler. Avını genellikle uçuşta arar ve görür görmez kanatlarını kısıp dalışa geçer. Av ararken zaman zaman havada rüzgara karşı asılı kalır ve yeri gözler.