Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Kızımı aşılatmaya fırsat bulamadan domuz gribi oldu. 24 yaşındaki oğlum da grip oldu. Oğlum biraz daha ağır geçirdi. Evde dinlendiler. Ben zaten aşı oldum. Eşim de ben de grip aşısı olduk. En ağır oğlum geçirdi. Biz hafif atlattık. Ailece bu hastalığı geçirdik." dedi.

Akdağ, yaptığı konuşmada okullarda aşılanmanın Aralık başında başlanacağını belirtti. Akdağ ayrıca domuz gribinden ölenlerin sayısının 74'e yükseldiğini söyledi.

ANKARA VALİSİ: ŞU AN UZUN SÜRE TATİLİ GEREKTİRECEK BİR KONU YOK

Ankara Valisi Kemal Önal, ''Ankara'da okulların uzun süre tatil edileceği'' iddiasıyla ilgili, ''Şu an uzun süre tatili gerektirecek bir konu yok. Yarından sonra olmayacak anlamına gelmez, üzerinde duruyoruz'' dedi. Ankara Valisi Önal, Vilayetler Hizmet Birliğinin Olağan Meclis Toplantısı girişinde, gazetecilerin ''domuz gribi'' ile ilgili sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Ankara'da okulların uzun süre tatil edilip edilmeyeceğini sorması üzerine Vali Önal, şunları söyledi:

''Şu an öyle bir şey söz konusu değil ama ilk olaydan beri sıkı şekilde takip ediyoruz. Bunu siz de gözlemliyorsunuz. Şu an uzun süre tatili gerektirecek bir konu yok. Yarından sonra olmayacak anlamına gelmez, üzerinde duruyoruz. Şu anda okullardaki devamsızlık oranını inceliyoruz. Yüzde 3,5-4 civarında devamsızlık. Bir önceki yılın aynı döneminde, domuz gribinin gündemde olmadığı geçen yıl aynı döneme baktığımızda yine 3,5-4 oranında olduğunu görüyoruz. Demek ki sıkıntılı bir durum yok. Ancak bu sözlerimiz, bu iş geçti anlamına da gelmez.''

Vali Önal, okullarda her yıl periyodik olarak yapılan karma aşı uygulamasının devam ettiğini belirterek, velilerin karma aşıyı domuz gribi aşısı olarak değerlendirdiğini söyledi. Velilerin, bu aşıyı yaptırmamak için çocuklarını yönlendirdiğini ifade eden Önal, domuz gribi aşısının belirli yaş grupları için okul dışında yaptırıldığını bildirdi.

Domuz gribi aşısının sağlık ocakları ve hastanelerde yapıldığını anımsatan ve karma aşının grip aşısıyla bir ilgisi olmadığını belirten Önal, ''Bu her yıl yapılan çocuk felcinden çiçeğe kadar, tifo tifüse kadar hepimizin bildiği, hepimizin zaman içinde olduğu karma aşılardır. Bu aşılama oranı eğer düşerse o zaman domuz gribini aratmayacak çok sıkıntılı hastalıklara da kapı açmış oluruz. Değerli velilerin hassas davranmalarını istiyorum'' diye konuştu.

''ANKARA'DA DOMUZ GRİBİNDEN ÖLENLERİN SAYISI 11'E YÜKSELDİ''

Ankara Valisi Önal, bir başka gazetecinin, domuz gribinden Ankara'da ölenlerin sayısını sorması üzerine, ''Ankara itibarıyla hayatını kaybeden vatandaş sayımız 11'' dedi. Bugün sabah itibarıyla 68 yaşında bir vatandaşın Başkent Hastanesinde hayatını kaybettiğini belirten Önal, dün de Keçiören Hastanesi'nde yine bir kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

Vali Önal, ölen kişilerin sadece domuz gribinden değil, domuz gribinin alt grup hastalıklarla birleşmesi sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi. Önal, ölen kişilerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.
''Okulların erken tatil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı'' sorusu üzerine Vali Önal, şunları kaydetti:

''Onu Milli Eğitim Bakanlığımız kararlaştırır. Tabii ki illerden aldığı verilere göre değerlendirecektir. Ben Ankara için konuşuyorum, şu anda öyle bir durum yok. Öyle olsa hiç tereddütsüz kapatırız. Biliyorsunuz bunu da uyguladık, çok da yararını gördük. Kapatma kararımızdan sonra ilk bir hafta süratle sayı düştü. 73 okulumuzda vardı, kapatmamızdan sonraki hafta başında değerlendirdiğimizde bu sayı önce 56'ya sonra 26'ya düştü.

Orada bir arada olmanın veya olmamanın, hastalığın yayılmasına veya yayılmamasına ne kadar etkisi olduğunu gördük. Tedbirlerimize devam edeceğiz. Esasında telaşlanacak, korkulacak bir hastalık değil. Biliyorsunuz normal seyrine devam eden bir grip. Bazı riskli hedef kitleler açısından sıkıntılı olabilir. Onun dışında mevsim normallerinde bir grip olarak değerlendireceğiz. Yalnız süratle yayılmasını engellemek için de çok şey yapacağız. Onun için de dinleneceğiz, uykumuzu güzel alacağız, gıdamızı alacağız, açık havalarda dolaşacağız ve özellikle el temizliğine dikkat edeceğiz ve ağız ilişkisini bir süre değil tamamen bırakacağız. Zaten bunlar normal hijyenik kurallar. Biliyorsunuz öpüşmeyi kaldırmıştık, tokalaşmayı da bugünden itibaren asgariye indirelim.''

''MASKE KULLANILMASINI TEŞVİK EDİYORUZ''

Vali Önal, kamu kuruluşları ile ilgili denetim, araştırma ve incelemenin söz konusu olup olmadığı sorusuna da ''Onlar zaten devamlı yapılıyor. Kendini hasta olarak gören vatandaşlarımızın da bir müddet daha özenli olması gerekiyor etrafa saçmaması için'' yanıtını verdi. Maske kullanılmasını teşvik ettiklerini ifade eden Önal, maske kullanmanın korkulacak veya utanılacak bir şey olmadığını, maskenin bütün dünyada kullanıldığını kaydetti. İsteyen vatandaşlara bu maskeleri verdiklerini ifade eden Önal, maske takan öğrencileri gördüğünü ve bunun hoşuna gittiğini söyledi.

GAZİANTEP'TE 6 KİŞİ DOMUZ GRİBİNDEN ÖLDÜ

Domuz gribi (A H1N1) virüsü nedeniyle Gaziantep'te son 1 ayda 6 kişinin öldüğü bildirildi.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, yaptığı yazılı açıklamada, son 1 ayda virüs nedeniyle kentte tedavi gören 6 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Vali Kamçı, açıklamasında şunları kaydetti:

''Hayatını kaybedenlerden 3 kişide pandemik grip açısından risk taşıyan kronik hastalık tespit edilmiştir. Hayatını kaybedenlerden 1 kişi ilimizde tedavi görmek üzere başka bir ilden sevk edilmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yaş grupları şöyle: 0-4 yaşlarında 1, 5-14 yaşlarında 1, 15-24 yaşlarında 2, 24-44 yaşlarında 2 kişi. Aşı en önemli koruyucudur. 6 ay ila 5 yaş arasındaki çocuklarımıza ve pandemik grip açısından risk taşıyan kronik hastalığı bulunanlara sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı merkezleri ile hastanelerde aşı yapılmaktadır.'' /sabah