Eğitim-Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, kız öğrencilerin, “Kız çocukları park ve bahçelerde kısa etekleriyle uygunsuz durumlar yaratabiliyor”, “Kız çocukları giydikleri etekler nedeniyle büyüme çağında olan erkek çocukların ilgisini çekebiliyor”, “Çevreden baskı var” gibi gerekçelerle pantolon giymeye zorlandığını söyledi.

Tire Asım Aras Sağlık Meslek Lisesi"nde kız öğrencilerin etek giymesinin, “uygunsuz durumlar” yaratabileceği gerekçesiyle yasaklandığı öne sürüldü. Eğitim-Sen Tire Temsilcisi Eyüp Aksoy, pantolon giymeleri istenen öğrencilere, bu durumu kabul ettiklerine ilişkin antetsiz kâğıt imzalatıldığını belirtti.

Aksoy"un verdiği bilgiye göre, ilçe milli eğitim müdürlüğünün sözlü uyarısının ardından okul yönetimince alınan kararda, kız öğrencilerin pantolon giymesi istendi. Öğrencilere bu durum, antetsiz dilekçelere imza karşılığında aktarılırken ikinci döneme başlayan ve etekle derse girmek isteyen bazı kız öğrenciler okula alınmadı. Uygulamadan velilerin haberdar edilmediği de belirtildi.

Karne verilmemiş...


Aksoy, öğretim yılının birinci döneminin son günlerinde, okul idaresi başkanlığında 27 Ocak tarihinde yapılan öğretmenler kurulu toplantısında kız öğrencilerin etek yerine pantolon giymeleri yönünde karar alındığını belirterek, şunları söyledi:

“Toplantıda, öğrencilerin ikinci dönem başından itibaren koyu renkte, vücut hatlarını belli etmeyecek ayak bileğinin üstünde olmayacak ölçülerde pantolon giymeleri ve kesinlikle etek giymemeleri kararlaştırılmıştır. Bu bildirimi imzalayan öğrencilere yarı yıl karnesi verilmemiştir. Tatilin ardından etek giyerek okula gelen öğrencilerse okula alınmamıştır. Lise müdür ve idarecileri, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve mağdur kız öğrencileriyle bir dizi görüşmeler yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı"nın kılık kıyafet yönetmeliği bir tarafa bırakılarak, ilçe milli eğitim müdürlüğünün bilgisi dahilinde kız çocuklarının pantolon giymeye zorlanması faşizan bir yaklaşımdır. Böyle bir karar, Selçuk Üniversitesi"nden ilahiyat profesörünün yaptığı açıklamadan farksızdır.”

HİCRAN ÖZDAMAR/Cumhuriyet