Kıyılardaki çevre kirliliğiyle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren AFSAD Çevre Projesi Sorumlusu Sinan Vargı, “Geçtiğimiz yaz aylarında derneğimizin doğa fotoğrafçılarından oluşan bir grup arkadaşımız, ülkemizde naylon alış veriş torbaları ile pet şişelerin yarattığı kirliliğin fotoğraflarını çekip kamuoyu ile paylaşmak amacı ile bir çalışma yaptılar. Kamu yararına çalışan bir dernek olmanın verdiği sosyal sorumluluk bilinci ile yürüttüğümüz bu çalışmada kirliliğin nedenleri, boyutları ve alınması gereken tedbirler hakkındaki görüşlerimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Artan nüfus, yaşam standartlarının yükselmesi, kentleşme gibi olguların sonucunda ambalajlanmış gıda maddelerine olan ihtiyaç artmaktadır. Ambalajlar içinde en bol kullanılanı ucuzluğu ve hafifliği nedeni ile plastikler olmaktadır. Gelişmiş ülkeler bilinçli tüketicileri ile evsel atıkları yeniden en kolay şekilde kaynağında ayrıştırarak ambalaj atıklarını ekonomiye yeniden kazandırmaktadırlar. Böylece en sık kullanılan plastiklerin toprak, hava ve su ortamına, canlılara zarar vermesi önlenmektedir. Ne yazık ki Avrupa da mevcut olan bu imrenilecek sistem Türkiye de hala hak ettiği yere gelememiştir. Ambalaj atıkları çevrenin korunması ile ilgili eğitimlerin yetersizliği nedeni ile ekonomiye kazandırılamamakta ve büyük bir çevre sorunu haline gelmektedir. Bu konuda belediyelerin daha bilinçli davranması ve kentte yaşayan insanları bu konu hakkında bilgilendirme yoluna gitmesinin sorunun çözümlenmesinde önemli bir adım olacağı kanısındayız” dedi.

Vargı, açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Yaz aylarında yaptığımız çalışmada, özellikle alış verişlerde kullanılan naylon poşetler ile pet içecek şişelerinin yarattığı kirliliğin geçen yıllara oranla katlanarak arttığını görmekten büyük üzüntü duyduk. Ülkemizde çöp depolama tesisleri yetersiz olan birçok turistik ilçede, iç ve dış turizm faaliyetlerinin artması ile naylon torba ve pet şişelerden oluşan dağlar giderek büyümektedir. Turizmin sürdürülebilir olması ancak doğa dostu tedbirleri almakla mümkün olacaktır. Geçtiğimiz yaz, Türkiye"nin birçok sahilinde fotoğraf çeken arkadaşlarımız dünyanın en uzak ülkelerinden gelen pet su ve soda şişeleri buldular. Örneğin Didim sahillerinde Mısır ve Brezilya"da, Karadeniz"de ise Hindistan"dan ve Avustralya"da üretilip daha sonra sahillerimize atılan pet su şişeleri plastik kirliliğinin artık sınır tanımadığını göstermektedir. Bodrum ve Marmaris"te her türlü yabancı marka pet su şişeleri, Ege sahillerinde tarım ilaçlarının muhafaza edildiği yüzlerce boş plastik şişe sahillerimizde çürümeyi beklemektedir. İthal Edilmiş Kirliliğin en yoğun olarak görüldüğü Karadeniz"in durumu ise her yıl daha da kötüleşmektedir. Çeşitli ülkelerden geçerek Karadeniz"e dökülen nehirlerle gelen atıklar, akıntılar ve bölgedeki ticari gemilerden atılan pet şişeler ve plastik ambalajlar Türkiye"nin yeni turizm bölgesi haline gelmeye başlayan Batı Karadeniz sahillerinde birikmektedir”

“Ziyaretçiler tarafından piknik alanlarına, ormanlara, deniz kenarlarına bilinçsizce bırakılan her çöp poşeti, o alanın çok kısa bir sürede çöplük haline gelmesine neden olmaktadır” dilen açıklamada, “Gelişmekte olan birçok ülke de naylon alışveriş torbalarının kullanımı paralı hale getirilmiş ya da tamamen kaldırılmıştır.Naylon torbalar ve pet şişeler güneş ışığı ile kimyasal çözülmeye uğrayarak yıllar süren bir süreçte daha küçük Petro-polimerlere ayrılmaya ve mikroskobik partiküller halinde besin zincirimize girmektedirler. Şu anda yalnızca görsel gibi görünen kimyasal kirlilik artık doğal hayatı tehdit etmeye başlamıştır. Birkaç yıl sonra ise çocuklarımızın geleceğini tehdit etmeye başlayacak ve kanser hastalıklarında artışa yol açacaktır. Bu kirliliğin önlenmesi için başta biz tüketicilere önemli görevler düşmektedir. Evden çöpe gönderdiğimiz kağıt, cam, plastik ve metal ambalaj kutularının mutlaka bizler tarafından ayrılarak poşetlere konması gerekiyor. 6 Kasım 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği gereğince özellikle büyük şehirlerimizde ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi için gerekli eğitim ve organizasyon çalışmaları yerel yönetimler tarafından acilen başlatılmalıdır. Türkiye"de evsel atıkların naylon poşetlerle çöpe atılması nedeniyle, tüketiciler alışverişlerinde ihtiyaçlarından çok daha fazla naylon torba almaktadırlar. Evsel atıkların çöp kamyonlarına ulaştırılmasında yenilenebilir kağıt ambalajların kullanılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.