İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alnınan bilgiye göre, kentteki meyve çeşitliliği alternatif üretimlerle her geçen gün artıyor. Bu kapsamda ilk olarak Mersin'de üreticinin 1991 yılında tanıştığı kivi, son yıllarda önemli bir ek gelir kaynağı oldu.

Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle Toroslar ilçesine bağlı Çağlarca Köyü civarının gerek nem, gerekse güneş ışınlarını alma açısından kivi tarımı için ekolojik olarak uygun olduğu belirlendi. O günden beri rekoltesi her geçen gün artan Mersin'de, kilogram fiyatı 2 TL'yi bulan kivi üreticisini sevindiriyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel yaptığı açıklamada, kentin, alternatif ürünler konusunda yeniliklere açık bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Şu an özellikle kent merkezine yakın bölgelerde kivi üretimine uygun alanların dolduğunu belirten Gökçel, bu alanlarda 4 bin civarında ağaç bulunduğunu, bunlardan da 58 ton rekolte elde edildiğini vurguladı.

Ağaçların gelişmesi nedeniyle rekoltenin her geçen yıl hızla arttığına işaret eden Gökçel, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Mersin'in kivi üretiminde önemli bir merkez olmasının beklendiğini kaydetti.

Kivi hasadının 1 aya kadar başlayacağını dile getiren Gökçel, ''Şu an üretici, durumdan çok memnun. Çünkü birçok ürün, bu kadar gelir sağlamazken, kivi hem fazla talep görüyor hem de yüksek fiyattan işlem görüyor'' dedi.

Gökçel, Mersin'in önümüzdeki süreçte kivi üretimini artıracağını, böylelikle Mersin üreticisinin geçmişte yaşadığı sıkıntıların tarih olacağını da sözlerine ekledi.


-''ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİN'' ÇAĞRISI-


Üreticilere ''alternatif ürünlere yönelin'' çağrısında bulunan Gökçel, alternatif ürünlerin ek gelir yaratmanın yanı sıra ülke ekonomisine de ciddi katkılar sağladığını belirtti.

Türkiye'nin kivi gibi bazı meyvelerdeki ihtiyacı ithalat ile karşıladığını anlatan Gökçel, alternatif ürünlerin yaygınlaşmasıyla yaş meyve sebzedeki ithalat rakamlarının aşağıya doğru çekilmesinin sağlanacağına dikkati çekti.

Üreticinin alternatif ürünlere yönelmesi için bir dizi eğitim projesi geliştirdiklerini, bunların önümüzdeki dönemde hayata geçirileceğini bildiren Gökçel, ''Artık üreticilerimiz bilinçlenmeye başladı. Babadan kalma yöntemlerle üretim yapmanın yanlış olduğunu gördü. O nedenle önerilerimizi dikkate alan çiftçi, alternatif ürün tercihlerini de dikkate alarak, daha fazla gelir elde etmeye başladı. Böyle giderse, Mersin'de yetiştirilemeyen tek bir ürün bile kalmayacak'' diye konuştu.