Aydın’a geldikten sonra kendisinin de kitap okuma süresinin kısaldığını dikkat çeken Kerem Al, kitap okumayan insanların kurumuş ağaca benzediğini dikkat çekti.
Aydın Valiliği öncülüğünde Aydın Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile “Aydın okur, Aydın yazar” projesi başlatıldı. Aydın’da okuma alışkanlığının arttırılması amaçlanan kampanyanın tanıtım toplantısı Valilik encümen salonunda yapıldı.
Projenin tanıtım toplantısına Aydın Valisi Kerem Al, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Akttaka ile birlikte daire müdürleri katıldı.
‘NÜFUSUMUZUN YÜZDE 40 HİÇ KÜTÜPHANEYE GİTMEMİŞ’
Toplantıda kampanya hakkında bilgi veren Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka bir toplumun gelişmişliğinin o toplumun okuma kültürü ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki nüfusun yüzde 40’ı hayatında hiç kütüphaneye gitmiyor. Gençlerin yüzde 70’i okumamakta, yetişkin nüfusun yüzde 95’i yalnız televizyon seyretmekte, gazete ve dergi okuma alışkanlığı bulunmuyor. Dünya’da kişi başına ortala 1 dolar harcanmaktadır. Ülkemizde ise 0,45 dolar. Unesco’ya göre Almanya’da yılda üretilen kitap sayısı 78 bin, İtalya’da 31 bin Polanya’da 17 bin, Türkiye’de ise 9 bindir. Birleşmiş Milletler İnsani gelişmişlik raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre sıralanmış Türkiye 86’ıncı sırada yer almıştır. Japonya’da bir kişi yılda 25 kitap okumakta. Türkiye’de 6 kişi bir kitap okumaktadır. Bu okuma alışkanlığımızın ne kadar geride olduğunu gösteriyor. Bu sevideki okuma alışkanlığımız ile ilerlersek Japonya’nın okuma seviyesine 156 yıl sonra gelebileceğiz. Okuma kampanyaları ile bu süreyi kısaltmalıyız” dedi.
RESMİ KURUMLARDA 08:00-08:30 ARASI OKUMA SAATİ
Daha çok okumak için sivil toplum kuruluşları ve kurumlarda çeşitli etkinlikler yapacaklarını dile getiren Nuri Aktakka, “Her yerde okuyabilen insanların olduğu ortamların oluşturulması. Öğrenciden memura kadar tüm herkesi okuma etkinliğe katma düşünüyoruz. Bunun için resmi kurumlarda sabah 08:00 ile 08:30 saatleri arasında okuma saati olacak. Bu saat dilimi arasında isteyen memur kitabını okuyabilecek. Diğer yandan zaman zaman şiir günleri düzenleyeceğiz. Kütüphaneler daha çok kullanılır hale getirilecek. Aydın’da kitap fuarı düzenleyeceğiz” dedi.
BELEDİYEDEN TAM DESTEK
ADÜ Rektörü Prof Dr. Mustafa Birincioğlu, toplumda kitap okuma alışkanlığını artırmak için daha çok gelecek nesiller için çalışma yapılmasını isterken, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kitap okuma kampanyasına ailelerin dahil edilmesi gerektiğini ifade etti. Ailesinde kitap okuma alışkanlığı bulunan çocuklarında kitap okuma alışkanlığına sahip olduğunu dikkat çeken Başkan Çerçioğlu, kampanyaya belediye olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
‘KİTAP OKUYALIM’
Toplantıda kitap okuma alışkanlığının önemine değinen Vali Al, son iki yılda 200’den fazla kitap okuduğunu belirterek, “Kitap okuma alışkanlığım benim de arttı. Son 2 yılda 200’den fazla kitap okuma fırsatım oldu. Aydın’da göreve başladıktan sonra bu ivme biraz azaldı. Burada iş yükü Bayburt’tan daha fazla. Buna rağmen iki kitap bitirdim. Okudukça iç dünyamız ve olaylara bakışımız değişiyor. Ayakta kalmak ve canlı olmak istiyorsak mutlaka okumalıyız. Yoksa ağaç gibi kururuz” şeklinde konuştu.
DAİRE MÜDÜRLERİNE KİTAP OKUYUN TALİMATI
Toplantıda Aydınlıların kitap okuma alışkanlığının artırılması için neler yapılabileceği konusu ele alınıp karşılıklı görüşler ortaya konurken, daire müdürlerine seslenen Vali Al, “Bundan sonra karşılaştığım daire amirlerine en son hangi kitabı okuduklarını soracağım. Ayıp olmasın ama okuduğunuz kitaplar hakkında da bilgiler alacağım. Bütün müdürlerimiz ve amirlerimiz buna hazırlıklı olsun. Çünkü daire müdürlerimiz, amirlerimiz de topluma örnek olmalıdır” dedi.