Türkiye'de erkek ayakkabı üretiminde söz sahibi Konya'da, kışlık ayakkabı üretiminin bir önceki sezona göre yüzde 25 artarak 2010-2011 kış sezonunda 15 milyon çifte ulaştığı belirtildi.

Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Hasan Uzman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın erkek ayakkabı üretiminde Türkiye'de ilk iki sırada yer aldığını, büyük bir bölümü erkek ayakkabı olmak üzere yıllık 25-30 milyon çift üretim yapıldığını belirtti.

Konya Aykent Sitesi'nde yüzlerce firmanın ayakkabı üretimi yaptığını söyleyen Uzman, Konya'nın erkek ayakkabısında ülkenin yıllık ayakkabı ihtiyacının yüzde 25'ini karşıladığını kaydetti.

Uzman, yılda 60 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip Aykent Sitesi'nde 2009-2010 kış sezonunda 12 milyon çift ayakkabı üreten firmaların bu kış sezonunda üretimlerini yüzde 25 artırarak yaklaşık 15 milyon çifte ulaştırdıklarını söyledi.

Ayakkabı sektörünün iki ayağının olduğunu vurgulayan Uzman, ''Birincisi imalatçı, ikincisi ise perakende satış yapan mağazalar. İmalatçı arkadaşlarımız genel olarak işlerinin çok iyi olduğunu söylüyorlar. Gayet memnunlar. Satışlar herkesin yüzünü güldürdü'' dedi.

Perakendecilerde ise kar ve soğuk havanın gecikmesi nedeniyle küçük de olsa sıkıntı yaşandığını anlatan Uzman, ancak sezon sonuna doğru mağazaların yaptıkları indirimlerle hareketliliği artırmaya ve ellerindeki kışlık ürünleri bitirmeye çalıştıklarını, son kar yağışı ve soğukların da perakende sektörüne yardımcı olduğunu söyledi.

-FASON ÜRETİM ETKİSİ-

Uzman, satışların bir önceki sezona göre artmasında birden fazla nedenin etkili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Geçen sezon krizden çıkış nedeniyle istenilen üretim yapılamadı. Bu sezon ise krizin etkilerinin tamamen kaybolması üretimin artmasını sağladı. Yine fason üretimin artması ve tüketicinin alışkanlıklarının değişmesi üretimin artmasında etkili oldu. Ticaretin kuralları da değişti. Ya marka olacaksınız ya da markalar için üretim yapacaksınız. Konya'daki imalatçılar değişen ticaret anlayışıyla birlikte bir çok ünlü marka için üretim yapmaya başladı. Türkiye genelinde isim yapmış 25 önemli marka, Konya'da fason üretim yaptırıyor.''

Uzun yıllar ham maddelerde ciddi bir fiyat artışı olmadığını belirten Uzman, ''Fiyatlar istikrarlı şekilde gidiyordu. Bizim sektörümüzde de bu böyle devam etti. Ama ham deri konusunda şu anda bir sıkıntı yaşanıyor. Bununla birlikte dolarda bir miktar hareketlilik var. O nedenle yaz sezonunda fiyatlarda artış olabilir'' dedi.

Yaz sezonu için üretime başladıklarını anlatan Uzman, 2011-2012 kış sezonu için de model hazırlamaya başladıklarını sözlerine ekledi.

A.A