27 Mart 2011 Pazar günü sınava girdiği halde cevap kağıtları "kuruma ulaşmayan" adayların durumunun ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucu 6114 sayılı ÖSYM Kanunu gereği "eşdeğer sınav" hakkı verdiği 4 adaydan İslam Yalçın, Ferhat Bingöl, Aydın Gürkan Dicle Üniversitesi (D.Ü) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde (İİBF), Sinan Adem ise tatil için gittiği İzmir’de sınava girdi. 
 
Adaylar sınavdan bir saat önce kendilerine bildirilen D.Ü Rektörlüğü önüne geldi. Burada kendilerine İİBF’de sınava gireceklerinin söylenmesi üzerine adaylar fakülte binasına geçti. 
ÖSYM İl Koordinatörü ve İİBF Dekanı İbrahim Yıldırım’ın gözetiminde aynı salonda sınava alınan öğrenciler 180 dakika süren sınavın ardından gazetecilere açıklama yaptı. 
Adaylardan Ferhat Bingöl sınavın eşdeğer bir şekilde gerçekleştirildiğini ancak sınava konsantre olmakta zorlandıklarını söyledi. 
 
Geçersiz sayılan sınavın ardından yaklaşık 2,5 ay süre geçtiğini, bilgilerinin ilk sınavdaki gibi taze olmadığını ifade eden Bingöl, ÖSYM’den de sınavın geçersiz sayılması konusunda sağlıklı bir bilgi alamamanın moralini bozduğunu belirtti. 
 
Bingöl, aynı sınav için 2. kez stres yaşadıklarını anlatarak, şöyle dedi: "Bir hafta önce ÖSYM’den beni arayarak LYS sınavına girebileceğim söylendi. LYS’ye girebilmek için ise dilekçe göndermemiz istendi. Dilekçemi gönderdim. Daha sonra beni arayarak LYS’den önce YGS sınavına girmem gerektiğini söylediler. Bana YGS’ye nerede gireceğim belirtildikten sonra ÖSYM’den 2 gün önce bir telefon geldi. Bugün için sınava gireceğim söylendi ve sınava girdim. Bu benim için kötü bir sınav oldu. Bu durumdan çok etkilendim. Kaç puan aldığımı öğrenmek için internete girdiğimde sınavımın geçersiz sayıldığını gördüm. Kendimden şüphe eder hale geldim. ’Ne yaptık da sınavımız geçersiz oldu? diye çok düşündük. Daha sonra sebep olarak bize ’optik formunuz kaybolmuş’ denildi. Nasıl oldu da kayboldu hala merak ediyoruz. Diğer 3 arkadaşımla birlikte Hukuk Fakültesinde sınava girmiştim. Galiba gözetmenlerin hatasından dolayı mağdur olduk." 
 
Adaylardan Silvan ilçesinin Güçlü Köyünde yaşayan İslam Yalçın da, sınav sonucunu öğrenmek için internete girdiğinde sınavının geçersiz olduğunu öğrendiğini, kendisine ÖSYM tarafından geçersiz sayılmasının nedeninin açıklanmadığını belirtti. 
Cevap kağıdının kaybolduğunu basında yer alan haberlerden öğrendiğini ifade eden Yalçın, "13 kardeşiz. Hem çalışıp hem okulumu bitirdim. Güçlükle hazırlandığım ve umutla sonuç beklediğim ilk sınavım iptal edildi. Sınavımın geçersiz olduğunu öğrendiğimde şok yaşadım. ÖSYM’ye dilekçe yazdım. Daha sonra beni aradılar bugünkü sınavı bildirdiler. Cevap kağıdımın kaybolduğunu gazeteden öğrendim. Bu sınav diğeri kadar iyi geçmedi. Sınava adapte olamadım. Mühendislik okuma istiyordum ama bu talihsizlikle çok zor gibi geliyor. O zamanki psikolojimle bugünkü aynı değil. Bu sınav bir mecburiyet gibi geliyor. Diğer sınav daha iyi geçmişti" şeklinde konuştu. 
 
‘İPTAL EDİLEN SINAVA GÖRE SORULAR ZORDU’ 
 
Sınava giren adaylardan biri olan İslam Yalçın, sınav sonrası kendisiyle birlikte iki adayın Dicle Üniversitesi Rektörlük Binası’nda sınava alındığını belirtti. Yalçın, diğer bir adayın ise İzmit’te sınava girdiğinin söylendiğini kaydetti. 
Sınava girerken üstlerinin aranmadığını belirten Yalçın, nüfus cüzdanlarının kontrol edilmesinin ardından saat 10.00’da sınavın başladığını söyledi. Yalçın, kalem, silgi ve kalemtıraşın ÖSYM tarafından temin edildiğini belirtti. Yalçın, "Sınav beklediğim kadar iyi geçmedi. İptal edilen sınava göre sorular zordu. Şahsen ben sınava konsantre olamadım. Diğer sınav çok iyi geçmişti" dedi. 
 
Kitapçıkların "adaya özgü kitapçık" olmadığını ifade eden Yalçın, "Sınav sonucu belki bu akşam belki de yarın sabah açıklanacak. ÖSYM’den telefonla arayarak sonucu bildirecekler. Barajı aşarsam ikinci aşama sınavına gireceğim. O sınava nerede gireceğimi de söylenecek" diye konuştu. 
 
Bu arada sınavın yapıldığı binada polis tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Sınavın yapıldığı okuldaki final sınavı da ileri bir saate ertelendi. (aa)