Sonuç alması 48 saat süren AIDS testine, birkaç dakikalık alternatif bir yöntem bulan Prof. Demirci, şimdi de erkek kısırlığına el attı. Demirci, nano teknolojiyle geliştirdiği çiplerle, kaliteli spermleri 30 dakikada ayrıştırıyor.

Prof. Utkan Demirci'nin geliştirdiği ucuz, taşınabilir, herkesçe kolaylıkla uygulanabilecek testler, önümüzdeki yıllarda marketlerde yerini alacak. Demirci'nin geliştirdiği cihazlarla sperm kalitesi ve sayısı 30 dakikada ölçülebilecek.

Harvard Tıp Fakültesi'nde nano ve mikro teknolojiler üzerine çalışan 34 yaşındaki Prof. Utkan Demirci; geliştirdiği nanoçiplerin, hiç teknik eğitim almamış kişilerin bile kolayca kullanabilmesine ve birkaç doların altında bir maliyetle hastalara ulaşmasını amaçlıyor. Prof. Demirci, 2006'da AIDS için geliştirdiği ve hastalığı birkaç dakika içinde test edebilen biyoçipi daha da geliştirerek hastanın virüs yükünü de tespit edebilir hale getirdi. Demirci'nin nano teknolojiyle geliştirdiği çiplerin başka sağlık uygulamaları da var. Bu çipleri kullanarak sperm sayısı, hızı, kalitesi 30 dakikada öğrenilebiliyor. Demirci, uygulamayı şöyle anlattı: Spermi mikroçipin başına koyuyoruz, spermler iyiyse yüzüyorlar. İyi spermler mikroçipteki kanalda hızlı, iyi gidiyorlar. 30 dakika sonra tüm iyi spermler kanalın sonunda oluyor. Onları oradan çekiyoruz, kaliteli spermi ayrıştırmış oluyoruz.

HARVARD'DA 40 KİŞİLİK EKİBİ VAR

Üniversite giriş sınavında ilk 100'e girerek Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi'ni kazanan Utkan Demirci, 1 yıl okuduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla ABD'ye gitti. Michigan Üniversitesi'ni bitiren Demirci, doktorasını Stanford Üniversitesi'nde yaptı. Demirci, çalışmalarını Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki laboratuvarında, 40 kişilik ekibiyle sürdürüyor.