Bu yöntemin, erkeklerde kısırlığın tedavisi için umut olabileceği belirtiliyor. Sonuçları Cell (Hücre) adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmanın rejeneratif tıpta (yenileyici tıp) kök hücre kullanımında önemli bir adım sayılabileceği kaydediliyor. Kök hücreler, vücudun ana hücreleri. Bu hücreler aynı zamanda bütün hücreler ve dokuların kaynağı.
 
Zira kök hücreler, farklı türdeki hücrelere dönüşebiliyor ve çoğalabiliyor. Uzmanlar, kök hücrelerden yararlanarak kanser ve diyabet gibi hastalıkları ve bozuklukları tedavi etmeyi umuyor. Japonya'daki Kyoto Universitesi'nden uzmanlar, fare ceninlerinden kök hücreler alarak bunları yumurta ya da sperme dönüşebilen hücre öncülerine dönüştürdüler.
 
Daha sonra bu hücre öncüleri, kısır erkek farelerin testislerine yerleştirildi. Sonradan bu farelerde sağlıklı sperm üretimi başladığı tespit edildi. Kyoto Üniversitesi Anatomi ve Hücre Biyolojisi bölümünden Prof. Mitinori Saitou, "Spermler testisten alınarak yumurtalarla döllendirildi. Döllenmeden sonra iki grup embriyo geliştirdik ve bunları taşıyıcı annenin rahmine yerleştirdik. Sağlıklı fareler doğdu ve bunlar normal olarak üremeye devam ettiler" dedi
Prof. Saitou, Reuters ajansına açıklamasında, bu araştırmanın insanlarda kısırlığın tedavisi için ışık tutabileceğini söyledi. 
 
İHA