Hem güzel hem de sağlıklı bir cilde sahip olmak için modern teknolojik yöntemlerden yararlanılabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hande Ulusal, bahar aylarında uygulanabilecek cilt bakım yöntemlerini anlattı.

Cildi yaza hazırlamada kullanılabilecek yöntemlerden birinin mezoterapi olduğunu belirten Dr. Ulusal, yöntemin özellikleri hakkında şunları söyledi:

“Mezoterapi, derinin orta tabakasının tedavi edilmesine yönelik bir yöntemdir. Yüz, boyun, dekolte bölgesi, el ve saçlı deriye uygulanır. Yüz bölgesine uygulandığında “mezolifting” yani; “ameliyatsız yüz germe” olarak adlandırılır. Mezoterapi ile deri içine vitaminler, aminoasitler, mineral tuzlar, koenzimler ve hyaluronik asit gibi doğal maddeler enjekte edilir ve bu sayede derinin yenilenmesi sağlanır. Mezoterapi ile cilt daha sağlıklı, daha parlak ve daha tazelenmiş hale gelir. Kışın yıpranan ciltler için bu uygulama cildin yenilenmesi ve tazelenmesi için oldukça etkilidir. “Işık dolgusu” olarak bilinen yeni mezoterapi ürünleri de son dönemlerde sıkça uygulanmaktadır. İçindeki aktif maddelerle ışığı yansıtarak daha parlak bir cilt oluşturur. Saç mezoterapisi, saç dökülmesi şikâyeti olan hastalarda da uzun süredir güvenle kullanılmaktadır. Uygulamalar 2 haftalık aralıklarla 4-8 seans olacak şekilde gerçekleştirilir. İşlem sonrasında hasta günlük yaşantısına devam edebilir.”

ÇUKURLUKLARA DOLGU
Dolgu enjeksiyonuyla ciltteki çukurluklardan kurtulmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Ulusal, dolgu yöntemlerinin hangi durumlarda ve nasıl uygulandığını anlattı:

“Cilt yaşlanmasıyla beraber deri altında kollajen ve elastik liflerde, hyaluronik asitte ve yağ dokusunda azalmalar olur. Bu azalmalar ciltte kendini kırışıklıklar ve çökmeler şeklinde gösterir. Dolgu işleminde kullanılan malzemelerin içinde hyaluronik asit denilen madde bulunur. Bu madde ince bir iğne yardımıyla kırışıklık olan derinin altına uygulanır. İşlem öncesi uygulanan anestezi ile ağrı yaşanmaz. Dolgu uygulaması sonrası hafif kızarıklık dışında bir bulgu görülmez. Kişi normal yaşantısına rahatlıkla geri dönebilir. Kişiden kişiye göre değişmekle beraber 4-8 ay kadar kalıcılığı olur. Dolgu alın, kaş arası, nazolabial bölge (burun kanatlarından dudak köşelerine uzanan hat) ve dudak kenarlarındaki kırışıklıkları gidermek, yara izlerini ve ciltteki çukurları yok etmek, dudakları ve yanakları dolgunlaştırmak amacıyla kullanılır.

GENÇ BİR GÖRÜNÜM İÇİN…
Dermatolog Ulusal, cilt bakımında kullanılan bir diğer yöntemin de P.R.P olduğunu söyledi. PRP’yi, “Platelet Rich Plasma yani trombosit yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” diye tanımlayan Ulusal, “Az miktardaki kanın özel bir işlemden geçirilerek bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen trombosit yönünden zenginleştirilmiş kanın kişiye enjekte edilmesi işlemidir. PRP vücutta enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir sistemdir. 15-30 günde bir yapılacak 3 veya 4 uygulamadan sonra 10-12 ayda bir tekrarlanırsa kalıcı gençleştirici etkiye sahip olur. Botoks, dolgu gibi uygulamalarla kombine olarak kullanılabilir. P.R.P ayrıca yeni oluşmuş çatlakların tedavisinde ve dökülmüş saçların tekrar çıkarılması amacıyla da kullanılabilir” dedi.

KIRIŞIKLIKLARDAN KURTULABİLİRSİNİZ
Ciltteki kırışıklıklar mimik kaslarının hareketleri sonucu oluşuyor. Kırışıklık oluşumunun engellenmesi için bu hareketlerin minimalize edilmesi gerekiyor. Dr. Ulusal, botoksun, Clostridium botulinum tip A bakterisinden elde edilmiş bir madde olduğunu söyledi ve “Enjekte edildiği kasın kasılmasını geçici olarak engeller. Etkisi 3-4 günden sonra başlar ve kişiden kişiye göre değişmekle beraber 4-6 ay kadar sürer. Dermatokozmetolojide özellikle yüz bölgesinde gençleştirme amacıyla kullanılır. Kaş arası, alın, kazayağı (göz kenarları), ağız çevresi ve boyundaki kırışıklıkların giderilmesi, kaş ve burun kaldırma, koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında terlemenin giderilmesi gibi amaçlarla uygulanabilir. Uygulama öncesi anestezi sağlayan kremler uygulandığında ağrı, acı hissedilmez” diye konuştu.