Tüketici dergisi 'Test' tarafından yapılan incelemelerde bazı bulaşık makinelerinin bilinenin aksine normalden çok daha fazla su ve elektrik sarfiyatına neden olduğu ortaya çıktı.

Piyasadaki 30 bulaşık makinesi üzerinde yapılan testlerde 'kısa yıkama' ayarının aslında en yüksek su ve elektrik sarfiyatına neden olduğu, sadece 'tasarruf' ve 'çevreci' programların yeterince tasarruf sağladığı belirlendi. Ancak bu programların da bulaşıkları kısa yıkama ayarına kıyasla daha uzun sürede yıkadığı tespit edildi. Testlere dâhil edilen 30 modelin kısa yıkama ayarında 9,9 ila 20,9 litre arasında su kullandığı ve 0,9 ila 1,6 kilovat saat elektrik harcadığı görüldü. Buna karşılık bulaşık makinelerinin tasarruf ayarında ise 6,5 ila 14,6 litre su harcandığı ve 0,8 ila 1,1 kilovat saat elektrik harcandığı saptandı.

Test sonuçlarını değerlendiren uzmanlar bulaşık makinelerinin bulaşık yıkama becerisinin kullanılan bulaşık ilacına, makinelerin mekanik yapısına, su sıcaklığına ve harcanan zamana bağlı olduğuna dikkat çekti. Buna göre zamandan tasarruf etmek isteyenlerin nakitten kaybı olurken, su ve elektrikten tasarruf etmek isteyenlerin de zamandan kaybetmeyi göze alması gerekiyor. Ancak 'çevreci' ayarla su ve elektrikten tasarruf edenlerin bulaşıkların temizliğinden yana kaybı olmuyor.

Uzmanlar ayrıca yeni bulaşık makinesi modellerinde sudaki kirin miktarını ölçen hassas sensörler bulunduğuna dikkat çekerek, bu sensörlerin bulaşıklar için ihtiyaç duyulan suyun miktarını ve sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabildiğini kaydetti. Fakat kullanım kolaylığı sağlayan bu ekstra özelliklerin tüketicilere yine fazladan elektrik sarfiyatı olarak geri döndüğü belirlendi.