''Anadolu'nun zirvesinde buluşalım'' sloganıyla dünyanın dört bir yanından üniversiteli sporcuları davet eden Universiade Erzurum-2011, bugün başlayıp 6 Şubat Pazar günü sona erecek.

Üniversite (University) ve olimpiyat (Olympiad) sözcüklerinin birleşmesinden meydana gelen Universiade'da (Üniversite Oyunları), 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu madalya mücadelesi verecek.

İlki 1960 yılında Fransa'nın Chamonix kasabasında düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, bugüne kadar 14 farklı ülkede yapıldı, bugüne kadarki organizasyonlarda en fazla altın madalyayı, eski SSCB'nin de dahil olduğu Rusya kazandı. Fransa'daki organizasyon 5 dalda gerçekleştirilirken, oyunlara bugüne kadar en fazla İtalya (5) ev sahipliği yaptı.

Şimdiye kadarki organizasyonlar içinde en fazla katılım, 50 ülkenin mücadele ettiği Avusturya-2005'teki oyunlarda olurken, en fazla sporcu sayısına ise 2 bin 500 civarında katılımın olduğu 2007'deki İtalya'da yapılan oyunlarda ulaşıldı.

Universiade Erzurum-2011 ise katılımcı ülke ve sporcu sayısı bakımından rekor kıracak.

EN ÇOK SPORCU RUSYA'DAN

Oyunlarda, ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çin, Tayvan, Moğolistan, Litvanya, Makedonya, Malezya, Meksika, Moldova, Monaco, Karadağ, Nepal, Hollanda, Yeni Zelanda, Kolombiya, Norveç, Hırvatistan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Danimarka, Rusya, Estonya, San Marino, Finlandiya, Fransa, Slovakya, Almanya, Slovenya, Büyük Britanya, Güney Afrika, Yunanistan, Macaristan, İspanya, İsveç, İran, İsviçre, İrlanda, Suriye, İtalya, Tayland, Japonya, Kazakistan, Ukrayna, Letonya, ABD, Lübnan ve Venezuela madalya mücadelesi verecek.

Oyunlara katılacak en kalabalık milli takım kafilesi, 176'sı sporcu, 81'i yönetici olmak üzere toplam 257 kişiyle Rusya'ya ait. Rusya'yı, 153 sporcu ve 52 yöneticiyle Türkiye takip ediyor. Türkiye, oyunlarda 74 bayan, 79 erkek sporcuyla bütün branşlarda mücadele edecek. Türk Milli Takımı'nda bireysel sporlarda en fazla sporcu 18 ile snowboardda yer alırken, Türkiye'nin kuzey kombinede 1 milli sporcusu bulunuyor. Kayakla atlama ve kuzey kombinede Türk bayan sporcu yarışmayacak.

Oyunlarda, Türkiye'den sonra en kalabalık milli takım kafilesi, 102 sporcu, 42 yönetici ile Kanada'ya ait. Azerbaycan, Bosna Hersek, Monaco, Meksika, Karadağ, Malezya, Danimarka ve Tayvan ise oyunlara sadece 1'er sporcuyla katılacak.

AÇILIŞ PROGRAMI

25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na saatler kala heyecan artıyor. 27 Ocak'ta Cemal Gürsel Stadyumu'nda gerçekleşecek açılış seremonisi için hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı. Toplam 21 bin koltuk kapasiteli stadyumda  19.30'da Universiade Bayrağı'nın tören alanına girmesiyle start alacak açılış töreninde, protokol konuşmalarının ardından hazırlanan görsel şov, izleyiciler büyüleyecek.

BAYRAK VE MEŞALE ŞAMPİYONLARA EMANET

Açılış töreninde, Türk bayrağını kayaklı koşuda mücadele edecek milli sporcumuz Sabahattin Oglago taşıyacak. Universiade Erzurum-2011 meşalesi ise Dünya Supersport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 84 kiloda dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, dünya şampiyonasında sayı kraliçesi unvanını elde eden voleybolcu Neslihan Darnel ve 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen'in elinde olacak.  Törende, sporcu andını milli kayakçımız Tuğba Daşdemir, hakem andını ise uluslararası alanda ülkemizi başarıyla temsil eden buz hokeyi hakemimiz Ece Esen okuyacak.

ANADOLU ATEŞİ İZLEYENLERİ BÜYÜLEYECEK

Açılış ve kapanış törenlerinde sahne alacak Anadolu Ateşi dans topluluğu, muhteşem bir görselliği olan ''Doğunun Kapıları'' gösterisiyle açılışı izlemeye gelenleri büyüleyecek. Türkiye'nin ve Erzurum'un kültürel özelliklerini ön plana çıkarır nitelikte olan "Doğunun Kapıları" gösterisinde cirit atlıları muhteşem gösterisiyle izleyenlere görsel bir şölen sunacak. Törende, Erzurum türkülerini seslendirmek üzere Aysun Gültekin ve yerel sanatçılar sahne alacak.

İpekyolu yolcularının Erzurum'a varışını temsil eden dans gösterisiyle devam edecek "Doğunun Kapıları" gösterisinde, Kaf Dağı Mitolojisi'nin esintilerinin yer aldığı "Gürcü Kapı", Tasavvufi aşkın ve hoşgörünün şairi Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Şems ile dostluğunu temsil eden ışık etrafında dönen kelebekleri temsil eden "Işık ve Pervane" gösterisi yer alacak. "Doğunun Kapıları" gösterisinin "İstanbul Kapı" bölümünde,  Osmanlı Devleti'nin dünya kültür tarihine kazandırdığı özgün bir resim tekniği olan "minyatür"ler konu alınacak.  "Sarıkamış ve Nene Hatun" gösterisinde ise Allahuekber Dağı'nda şehit olan 90 bin Osmanlı askeri ve Nene Hatun'un kahramanlığı öykülenecek. Gösterinin son bölümü olan "Modern Zamanlar" dansıyla da Cumhuriyet Dönemi anlatılacak.

AA