Soğuk kış günlerinin gözleri de olumsuz etkilediğini belirten Aydın Göz hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel, gözü korumaya yönelik çeşitli tedbirlerin yanında virüslerden korunmak için hijyen kurallarına riayet etmenin çok önemli olduğunu söyledi.
Soğuk ve karlı havaları gözleri olumsuz etkilediğini ve birçok kişinin zarar görmesinden en çok korktuğu organı gözünü korumak için nerdeyse hiçbir koruyucu önlem almadığını belirten Aydın Göz Hastanesi Hekimlerinden Op. Dr. Harika Çevikel “Kış aylarında virüslere bağlı hastalıklar artmaktadır. Virüslerden etkilenen organlardan biri de göz. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artış gösterdiği dönemlerde viral konjonktivitin görülme sıklığı da artmaktadır. Konjonktivit, genel anlamıyla göz iltihabı demektir. Etkenlerine göre bakteriyel, virütik, alerjik gibi değişik tipleri vardır. Adenovirüse bağlı konjonktivit, çok kolay bulaşabilen bir hastalık olduğu için birdenbire ve salgın halinde ortaya çıkabilir. Okullar, kalabalık iş yerleri bu açıdan risk altındadır. Başlıca belirtileri gözlerde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, sulu ve beyaz bir akıntı, ışıktan rahatsız olmadır” dedi.
Enfeksiyona neden olan virüsleri yok edici tedavi ajanı bulunmadığından, hastalığın tedavisinin genelde bulgulara yönelik rahatlatıcı tedavi olduğunu belirten Op. Dr. Çevikel, “Tedavide fırsatçı bakterilerin çoğalmasını engellemek üzere antibiyotik damlaları kullanılabilir. Viral konjonkvit 1-3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bazen virüslerin antijenine immünolojik cevap olarak lenfositler korneada küçük beyaz lekeler oluşturabilir ve görmeyi bozabilir. Bu lekeler genellikle 1-2 hafta içinde tedavi ile düzelir ancak ender olarak iki seneye kadar devam edebilir” dedi.
“GÖZ SAĞLIĞI İÇİN DE HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ”
Her zaman olduğu sağlıklı yaşamın temel kurallarından birinin hijyen kurlarına uymak olduğunu yineleyen Op. Dr. Harika Çevikel, açıklamasının devamında “Viral konjonktivitten korunmak için tüm bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hijyene özen gösterilmeli, eller sık sık yıkanmalı, kalabalık ortamlardan uzak durulmalı, odalar sık sık havalandırılmalı, klimaların bakımı yaptırılarak filtreleri değiştirilmeli, gözü kırmızı ve enfekte olan kişiler ile yakın temas içinde bulunulmamalıdır. Hasta olanlar ellerini gözlerine götürmemeli, ellerini sık sık yıkamalı ve gözlerini sildikleri mendilleri atmalıdırlar. Virüs özellikle direnci düşük kişileri enfekte edeceğinden beslenme, dinlenme ve uykuya özen gösterilmelidir.” İfadelerine yer verdi.