Değerli okuyucularım 6 haftalık uzun bir süredir sizlere seyahat acenteleri kanun taslağı ve seyahat acentelerinin geçmişini, dününü ve bugününü ele alan yazılar ile karşınızda oldum. Okuyan ve yorumlarıyla destek veren siz değerli okuyucularıma teşekkürü bir borç bilirim. Bugünden itibaren asıl branşım olan turizm ile ilgili yazılarla sizlerin karşısında olacağım. İlkyazım, yazımın başlığında da gördüğünüz gibi ‘’Kıbrıs‘’ üzerine. Tuncallar Turizm olarak 20-22 Şubat 2015 tarihlerinde Aydın’dan 35 kişilik bir grup ile Kıbrıs gezimizi oradaki ortak acentemiz Akgünler Seyahat Acentesi iş birliği ile yaptık ve gerçekten çok güzel bir gezi oldu. Gerek gezimize katılan kişilerin uyumluluğu, gerek oradaki ortak acentemizin bizlere sağladığı olanaklar ve gezimize yardımcı olan diğer kuruluşlarla tam anlamıyla mükemmel bir gezi oldu. Sırası gelmişken buradan hepsine çok teşekkür ediyorum. Bir başka Kıbrıs turumuzda sizleri de görmek üzere diyerek sizleri Kıbrıs yazım ile baş başa bırakıyorum.

av-1.jpg

            Eğer rotanız Kıbrıs ise mevsim önemli değil. Kış aylarında da yapacağınız bir Kıbrıs gezisi diğer aylara göre daha sakin olan adayı daha iyi tanımanıza imkân verecek. Kıbrıs, 10 bin yıllık medeniyet öyküsüne sahip olan bir adadır. Kıbrıs’ta 10 bin yıllık medeniyetlerin tanıklığını yapan tarihi yerlerin izlerini, kültürel mirasın etkileyici dokusunu görmek mümkün. Bu tarihsel yolculukta birçok büyüleyici durak var. Doğu Akdeniz’in sanatsal işçiliğinin en iyi örneklerinden biri olan Bellapais Manastırı, St.Sophia Katedrali (Selimiye Camii) ve St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camii) gibi gotik yapılar, Antik Dönem’de kurulan Salamis ve Soli gibi şehir krallıkları, Beşparmak Dağları üzerine kurulan 3 dağ kulesi, Gazimağusa ve Lefkoşa surlariçi bu duraklardan sadece bir kaçı.

            Eğer Kıbrıs’a bir paket tur ile gitmiyorsanız, Kıbrıs’ı rahat rahat gezmek için mesai saatleri dışında toplu taşıma aracı bulmanın zor olduğu ülkede, otomobil kiralamak ulaşım sorununuzu çözebilir. Gezecek yerlerin çok fazla olduğunu göz önünden bulundurarak Kıbrıs’a bir paket tur ile gitmenizi öneriyorum. Çünkü burada araç kiraladığınız takdirde bile trafiğin sol şeritten işliyor olması sizlere birazcık zorluk çıkartabilir.

            Ada’nın en önemli müzesi Girne Kalesi’nde bulunan Batık Gemi Müzesi’dir. Bu müzede sergilenen gemi, bugüne dek ele geçen en eski gemi olarak bilinmektedir. Bu gemi Akdeniz’de Büyük İskender’in ölümünden sonra İskenderiye’nin parçalanmasıyla kurulan Helenistik krallıklar dönemine aittir. İlk olarak 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından suyun üç metre derinliğindeyken fark edilmiş ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları tarafından özenle çıkartılıp müzeye yerleştirilmiştir.

            Ada’nın bir başka önemli tarihi yapılarından olan Selimiye Camii ya da önceki adı ile St. Sophia Katedrali’dir. Burası Kıbrıs’taki en büyük, en görkemli ibadethane ve en önemli Gotik mimari eserdir. Lüzinyanlar adaya hâkim olduktan sonra (1192), Lefkoşa’nın merkezinde bir Latin Katedrali inşasına gerek duymaları sonucu, Paris’teki Notre Dame Katedrali’nin bir benzerini inşa etme kararı almalarıyla kurulmuştur. Gotik mimari anlayışına uygun inşa edilen katedral, 1326 yılında ibadete açılmıştır. Lüzinyanların baş katedrali olduğu için Lüzinyan kralları Kıbrıs Kralı tacını burada giyerlerdi. 1571 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun adayı fethiyle birlikte katedral, camiye çevrilmiştir. Daha sonraları da Padişah II. Selim’in adından dolayı Selimiye Camii ismini almıştır. Ayrıca bu yapının daha önce aynı yerde bulunan Hagia Sophia adlı bir Bizans kilisesinin üzerine kurulduğu da söylenmektedir.

            Ortaçağ ve daha sonraki devirlerde yapılan eserler bakımından zengin bir şehir olan Lefkoşa’da, Gotik ve Osmanlı mimari tarzının en güzel örneklerini görmek mümkündür. Kentin gezilecek yerleri arasında Barbarlık Müzesi, Bedesten, Haydar Paşa Camii, Selimiye Camii, Etnografya Müzesi, Büyük Han, Kumarcılar Hanı, Büyük Hamam, Derviş Paşa Konağı yer almaktadır. Gazimağusa ise, bütün Avrupa’da Ortaçağ mimarisinin en tipik örneklerini görebileceğiniz çok az sayıdaki şehirlerden birisidir. Şehir, genellikle orijinal adı olan ve Yunanca’da ‘’Kumlara Gömülü Kent’’ anlamına gelen ‘’Famagusta’’ diye tanınmaktadır. Gazimağusa’da görülebilecek oldukça fazla sayıda turistik ve tarihi yerler mevcuttur. Bunlar Lala Mustafa Paşa Camii, Salamis Harabeleri, Othello Kulesi, Canbulat Müzesi, Sinan Paşa Camii, Namık Kemal Hapishanesi ve daha adını sayamadığım çeşitli kilise ve manastırlardır.

            Bu yukarıda adını saydığım tüm yerleri sizlere uzun uzun anlatmak isterdim fakat buna ne kalem yeter ne de kağıt, bu yüzden buraları kendi gözlerinizle görebilmeniz ve bu tarihi dokuları hissedebilmeniz için sizleri Tuncallar Turizm’in Kıbrıs gezisine davet ediyorum. Gelin, yavru vatanımızı hep beraber gezelim ve yaşayalım.

Değerli okuyucularım bu haftalıkta bu kadar bir başka yazımda buluşmak üzere diyerek hepinize hayırlı işler ve hayırlı haftalar diliyor, değerli yorumlarınızı bekliyorum.