Kalp krizini nedenleri ve alınması gereken önlemler hakkında bilgiler veren Özel Karedeniz Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burhan Karahan, "Kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının belki de en önemli sebebi, soğuk havalarda damarlarda büzülme ve spazm olması, ayrıca tansiyonun yükselmesidir.

Bu etki göğüs ağrılarına ve hatta kalp krizine sebep olmaktadır. Kalp krizi, genellikle kalbi besleyen atar damarların ciddi derecede ya da tamamen tıkanması sonucu ortaya çıkan ve ölümcül seyredebilen bir durumdur. Kalp damarlarını tıkayan ve dolayısıyla krize sebebiyet veren birçok faktör olmakla birlikte bu sebeplerin belli başlı olanları şunlardır.

Ailevi faktörler (genetik faktörler), şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, stres, sigara içilmesi vs. Hastalık genelde orta ve ileri yaş grubun hastalığıdır. Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaş üstü risk grubu olmakla birlikte, hastalığın daha erken yaşlarda görülmesinde mümkündür. Özellikle son yıllarda, gençlerde sık olarak görmekteyiz. Erken yaş grubunda kriz geçirenlerde en büyük faktörlerden birisi de aşırı sigara içilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır" dedi.

Kalp krizinin nasıl meydana geldiği hakkında da bilgiler veren Karahan, "Kriz kendini genellikle, göğüse, kollara, sırta, çeneye vuran şiddetli başlayan tarzda bir ağrı, sıkışıklık, nefes darlığı, soğuk terleme, bulantı, kusma gibi belirtiler gösterir. Bazen mide rahatsızlığı şeklinde algılanabilir ve mideye yönelik tedavi düzenlenir. Kriz, tabiatı itibarıyla ani ölüm riski bulunan ve koroner yoğun bakım ünitelerinde tedavisinin yapılması gereken bir durumdur.

Damar açıcı ilaç tedavisinde uygulanmakla birlikte günümüzde tercih edilen tedavi şekli eğer uygun merkez var ise, acil angiografi yapılmalı ve ardından mümkünse, balon – stent işlemi yada Bypass ameliyatı uygulanmalıdır. Hastanemize getirilen kalp krizlerine 24 saat boyunca müdahale edilip, acil anjiyografi, balon–stent uygulamaları ve acil bypass yapılabilmektedir' diye konuştu.