100 milyon euroya bomba aldığı Tel Aviv'e boyun eğen Atina, Özgürlük Filosu-2'nin demir almasına izin vermedi. Yunanistan hükümeti önce Gazze'ye doğru yola çıkan 'USA Boat To Gazza'yı durdurdu. Ardından konvoydaki tüm gemilerin hareket etmelerini yasakladı.
 
Mavi Marmara saldırısından sonra bölgede yalnızlaşan İsrail'le işbirliği yapan Yunanistan, Gazze'ye yardım götürmek için yola çıkacak 'Özgürlük Filosu-2'deki gemilerin demir almasını yasakladı. İsrail'le askeri tatbikat yapan ve bu ülkeden ekonomik krize rağmen 100 milyon euroya bomba alan Atina, yardım konvoyuna yasak koyarak diyet ödedi.
 
SAHİL GÜVENLİK DURDURDU
 
Dün, öğle saatlerinde Özgürlük Filosu 2'de yeralan ve Gazze'ye gitmek üzere Peramo Limanı'ndan yola çıkan Amerikan 'USA Boat To Gazza' gemisine, 15 dadika sonra Yunan Sahil Güvenlik güçleri tarafından 'geri dönün' çağrısı yapıldı. Aktivistlerin çağrıya olumsuz cevap vermesi üzerine bir süre gerginlik yaşandı. Atina, daha sonra konvoydaki tüm yerli ve yabancı gemilerin bulundukları limanlardan ayrılmamaları için yasak koydu.
 
FİLOYA ELEKTRONİK DENETİM
 
Vatandaşı Koruma Bakanı Hristos Papuçis'in talimatı üzerine, sahil güvenlik birimleri tüm limanlarda önlem aldı. İlgili kararın gemilere iletildiği açıklandı. Gemilerin hareketlerinin engellenmesi için, Doğu Akdeniz Bölgesinin sürekli 'elektronik denetim' altında tutularak gemilerin hareketlerinin kayıt altına alınacağı, bölgede seyreden tüm gemilerin mürettebat ve yolcularının kontrol edileceği belirtildi.
 
Filoya katılmak üzere 8 gündür Girit adasında bekleyen Kanada gemisi 'Tahrir'e çıkmak isteyen Yunan Sahil Güvenlik ekipleri ile aktivistler arasında da gerginlik yaşandı.
 
'TAHRİR' GEMİSİ DİRENDİ
 
Yunanlıları 'Özgür Gazze ve Özgür Gazze Filosu' sloganları ve "İnancınızı kaybetmeyin, Filistin'e Özgürlük gelecek" yazan pankartlarla karşılayan 'Tahrir' aktivistleri, aramaya engel oldu. Kanadalı özgürlük filosu organizatörleri ise Gazze'ye gitmeye kararlı olduklarını anlatarak, 'Bu tür engellemeler ile Gazze'ye gitmemizi engel olamazlar. Orada bizim götüreceğimiz ilaçları bekleyen kadın, çocuk ve yaşlılara ulaşmaya kararlıyız" dediler.
 
NETANYAHU'DAN TEŞEKKÜR
 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas'a Gazze filosuna karşı tavrı dolayısıyla teşekkür etti. Yunanistan'ın filoyu engellemesinde özellikle Mavi Marmara saldırısından sonra İsrail'le kurduğu ilişkinin rol oynadığı belirtiliyor.
 
İSRAİL'E ÜST DÜZEY ZİYARET
 
2010'da İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ilk kez Atina'ya ziyaret etmesiyle hızlanan yakınlaşma özellikle askeri alanda işbirliğine dönüştü. İsrail, 2010 yılında Ege'de ortak tatbikat yaptığı Yunanistan'a 2011'de 100 milyon euroluk SPICE adlı bombalardan sattı.
 
İsral'in Gazze filosunu durdurması için Atina'ya el altından baskı yaptığı basına yansımıştı. İki ülke arasındaki işbirliği Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'un 11 Temmuz'da İsrail'e yapacağı ziyaretle zirve yapacak. Papulyas, ziyareti sırasında Yunan-İsrail ekonomik konferansına katılacak.
 
Yunan hükümeti ipe un serdi
 
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu delmek için yola çıkmayı bekleyen filoyla ilgili gelişmeleri takip etmek için Atina'da bulunan İHH Başkan Yardımcısı İzzet Şahin,"Yunanistan İpe un seriyor. Gemilerin çıkışını İsrail'in emri ile engelliyor. Gemilerde yatıp kalkan aktivistlerin sabrı tükeniyor" dedi. Şahin'in verdiği bilgilere göre, Yunanistan'ın tutumunu protesto etmek için ABD vatandaşlarının çoğunlukta olduğu kalabalık bir grup, Amerikan Büyükelçiliği önünde gösteri düzenleyerek Atina'nın filoya izin vermesini istedi. İrlanda ve Yunanistan'dan filoya katılan 2 gemiye düzenlenen sabotajdan sonra Gazze gönüllüleri nöbet tutmaya başladı. Gemide yatıp kalkan aktivistler, sabotaj girişimlerine karşı temkinli davranıyor. (yenişafak)