Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yemin ederek göreve başlayan yeni Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile biraraya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, Atambayev'in seçildikten sonra ilk resmi görüşmesini gerçekleştirdiği lider oldu.
 
Beyaz Ev olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleşen basına kapalı görüşmenin başlangıcında basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.
 
Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal da katıldı.
 
Cumhurbaşkanı Gül, basın mensuplarının görüntü aldığı sırada yaptığı açıklamada, Atambayev'i yeni görevinden dolayı tebrik etti.
 
Uluslararası camianın ve komşu ülkelerden temsilcilerin katıldığı güzel bir devir teslim töreni gerçekleştirildiğini dile getiren Gül, ''Bu büyük bir olgunluk. Kardeşiniz ve dostunuz olarak bu tarihi merasime tanıklık etmekten gurur duyduk. Türkiye Kırgızistan'ın sonuna kadar yanındadır ve dostudur'' dedi.
 
Türk halkından Kırgız halkına selam getirdiğini söyleyen Gül, yeni görevinde Atambayev'e başarılar diledi.
 
Atımbayev, görüşme sırasında Erdoğan ile aralarında geçen renkli diyaloğu aktardı.
 
Türkiye halkının atalarının Orta Asya topraklarından Türkiye'ye gittiğini ifade eden Atambayev, "Biliyorsunuz zamanında atababalar gittiler bu taraftan Türkiye'ye... Türkiye'ye yaptığım ziyarette de söylemiştim. Kırgızlar gelmese Türkiye olmazdı. Bu sözüm üzerine Tayyip Abi borcunuzdan vazgeçiyoruz demişti." dedi.
 
 
Öte yandan Cumhurbaşkanlarının huzurunda Türkiye adına Büyükelçi Nejat Akçal, Kırgızistan adına da Maliye Bakanı Melis Mambatjanov tarafından Kırgızistan'ın Eximbank borçlarının silinmesine dair anlaşma imzalandı.