TAPDK Başkanı Mehmet Küçük: Film galası veya kır düğününde içki ikramına engel yok.

İçki ikramına engel yok! TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, çıkarılan yönetmelikteki sunum ile ikramın farklı şeyler olduğunu, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Dolmabahçe Sarayı"ndaki resepsiyonda, bir film galasında ya da kır düğününde içki ikramına engel bulunmadığını söyledi. Küçük “Bu konuyu ajite ediyorlar” dedi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile “alkollü içkide sıkıyönetim” eleştirilerine açıklık getirdi. Yönetmelikteki bazı uygulamaların yanlış anlaşıldığını, bazılarının ise ajite edildiğini iddia eden Küçük, “Alkollü içkide ne sıkı yönetim, ne de mahalle baskısı söz konusu değil” dedi.

Yönetmelikteki "sunum" ifadesinin ne anlama geldiğini açıklayan Küçük, şunları söyledi:

“Biz, kayıtlı mekanda, kayıtlı satıcı tarafından bir litre içkinin nereye gittiğini, hem kurumsal görevimiz nedeniyle, hem sosyal, hem de vergi açısından takip etmek istiyoruz.

Biz, bir sigaranın nereye gittiğini de takip etmek zorunda olan bir kuruluşuz. Kır düğünü konusunu ajite ediyorlar. İkram ile yönetmelikteki sunum ayrı şeyler. Biz, ticari faaliyet niteliğindeki uygulamaları düzenliyoruz.

Cumhurbaşkanlığı, Dolmabahçe, bir filmin galasında da içki ikramı yapılabilir. Kır düğünü yapılan yerde, Dolmabahçe Sarayı"ndaki davetlerde, Cumhurbaşkanlığı Köşkü"nde verilen resepsiyonlarda, sinema filmi tanıtımı için yapılan galalarda, toplantı ve konferanslarda verilen kokteyllerde veya benzeri sosyal organizasyonlarda konuklara içki ikramı yapılmasıyla yönetmelikte bahsi geçen sunum kavramını birlikte değerlendirirken dikkatli olmak lazım.

Yönetmelikte sunum kavramı, daima satış ve sunum şeklinde birlikte ifade edilmiş olup, esasen satış ve sunum faaliyetiyle kastedilen, belgeli satıcının alkollü içkilerin ambalajlarını açarak, nihai tüketiciye bedeli mukabilinde satışyapmasıdır. Bu nedenle önümüze gelecek somut örneklerde, yönetmelikteki satış ve sunum kavramına dahil olan faaliyet var mı, yok mu, değerlendirmesini kurulumuz yapacaktır.”

TAPDK Başkanı Küçük, iddia edilenin aksine, Türkiye"de alkollü içki satışının Avrupa ve ABD"den daha kolay olduğunu da savundu.

ABD"de bu konuda gözlemlerde bulunduğunu anlatan Küçük, ABD"de 21 yaş altına kesinlikle alkollü içki satılamadığını, içki satışında mutlaka kimlik istendiğini kaydetti. Türkiye"de ise 18 yaşını dolduranların alkollü içki satın alabileceklerini belirten Küçük, “Türkiye"de 207 bin noktada içki ve sigara satışı yapılıyor. Dünyadaki birçok ülkede saat 22.00"den sonra içki satışı yasak. ABD ve Avrupa"da alkollü içkiye bizdeki kadar kolay ulaşılmıyor. ABD"de bizzat bizlere, "Türkiye"de bu işler çok kolay, siz de her şey serbest" diye söyleniyor. Hiçbir ülkede bakkal ve büfede, bizdeki gibi içki satışı yok. Hele ki sistemin çok daha sert olduğu İskandinav ülkelerindeki uygulamalar buraya getirilse, konu o zaman bambaşka boyutlarla tartışılır herhalde” dedi.

Reklamda koruma

TAPDK Başkanı, 24 yaş tartışması konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Dünya Sağlık Örgütünün “15-24 yaş grubunu genç olarak nitelediğini” belirten Küçük, Efes Pilsen Rock Konseri, Efes Pilsen Blues Festivali gibi etkinliklerin de bu çerçeve içinde değerlendirildiğini bildirdi. 18 yaşını dolduranlara alkollü içki satılabileceğini vurgulayan Küçük, yönetmelikte 24 yaşa kadar olan gençlerin reklam yönünden korunmasının amaçlandığını ifade etti.