Komisyona bilgi veren Cemil Kırbayır"ın arkadaşları "Gözaltında elektrik verildi, kustu, sesi kesildi, bir daha haber alamadık" dedi.

12 Eylül darbesi sonrasında Kars"ta gözaltına alındıktan sonra “kaybolan” ve annesi 103 yaşındaki Berfo Kırbayır"ın yıllardır aradığı Cemil Kırbayır"la ilgili Meclis komisyonuna bilgi veren birlikte gözaltına alınan arkadaşları, “işkencede öldüğünü” ifade etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu"nun “gözaltında kayıplar”la ilgili oluşturduğu alt komisyon, Cemil Kırbayır"ın kardeşi Mikail Kırbayır ile Kırbayır ile beraber gözaltına alınan Zübeyit Çelik, Cengiz Kaya, Türkan Çiftçi ve Davut Aksu"nun bilgisine başvurdu. Kırbayır"ın arkadaşları gözaltına alındıklarında “5 kişi” olduklarını, çıkışta “4 kişi” kaldıklarını, belirterek şunları anlattılar: “Ağır işkence yapıldı. Gözlerimiz bağlıydı ama birbirimizi duyabiliyorduk. Hepimize elektrik verildi. Sesinden anladığımız kadarıyla Kırbayır da aynı muameleye maruz kaldı. Bir ara Cemil, istifra etmek (kusmak) istedi. Kustuktan sonra bir daha sesini duymadık. Orada ölmüş olabilir. Çünkü daha sonra etrafa kan yayıldığını hissettik. Hemen arkasından ortalık yıkandı. Ondan sonra da po-lislerin kendi aralarında "nereye kaçmış olabilir, kaçmış" gibi ifadeler kullandığını duyduk.”

Alt komisyonun, Kırbayır"ın bir arkadaşını “tanık” olarak dinlemek için Münih"e gideceği öğrenildi. Komisyon, Kars Valiliği"ne yazı yazarak, Kırbayır"ın hangi birim veya komutanlıkça gözaltına alındığını, o dönem bölgede görev yapan bekçiler ile rütbeli emniyet personelinin isim ve adreslerini istedi.

AYŞE SAYIN/Cumhuriyet