Kuşadası'na bağlı Kirazlı Köyü'nde gerçekleştirilen "Ekolojik Tarımda 3. Geleneksel Kiraz Festivali" büyük ilgi gördü. Aydın Valisi Mustafa Malay; Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı festivalde en iyi üretici ve kiraz güzeli de seçildi.
Festivalin açılışında konuşan Kirazlı Köyü muhtarı Hüseyin Fırat, Kiraz festivalinin 50 yıldır geleneksel olarak sürdüğünü belirterek, "Bizler 3 yıldır da köyümüzde ekolojik tarım yapıyoruz. Ekolojik tarıma geçiş ile birlikte, geleneksel festivalin önemini vurgulamak için festivalimizin adını 'Ekolojik Tarımda Kiraz Festivali' olarak değiştirdik. Kirazlı Köyü olarak son üç yıldır organik tarım çalışmaları ile adımızı Kuşadası çevresi ve Türkiye'de duyurduk. Ekolojik tarıma tüm Kirazlılılar olarak geçmeye kararlıyız" dedi. Kaymakam Mustafa Esen ise "Tarihçi Heredot, 'bizim gökkube altında tanıdığımız en bereketli topraklar ve en temiz hava burada bulunur' der. Bu toprakların çalışkan Kirazlı köylülerinin yaptıkları çalışmaları takdir ve heyecanla destekliyorum. Kirazlı Köyü, sürdürdüğü organik tarım çalışmaları ile önemli bir yükseliş yaşamaktadır. İnanıyorum ki bu köyde yapılan çalışmalar tüm köylerimize örnek olacaktır" diye konuştu. Açılışta son konuşmayı yapan Aydın Valisi Mustafa Malay ise Kirazlı'nın ekolojik tarımda büyük bir aşama kaydettiğini belirterek, "Kadınlarımızın elinin değdiği yerde bereket olur. Bereketli Kirazlı topraklarında ekolojik tarımda kadınlarımızın önemi büyük. Böylesi önemli ve birinci derece tarım topraklarımızı betonlaşmadan kurtarmalıyız. Ülkemiz kiraz üretiminde dünya birincisi. Kirazlı'da sürdürülen ekolojik tarımda kiraz üretimi bu açıdan önemlidir" dedi.
Bu arada, festival kapsamında Kirazlı'da en iyi kirazı üreten üreticilere kupa verildi.Bu yıl Kiraz Yarışması'na 49 üretici katıldı. Ziraat 900, Karakiraz ve Napolyon dallarında gerçekleştirilen en iyi üretici yarışmasında İhsan Duman Ziraat 900 Kirazı birincisi, Mehmet Tutar Karakiraz birincisi, Ufuk Gülenç Napolyon Kirazı birincisi oldu. Kiraz Güzeli yarışmasında ise tüm Kirazlı Köyü kızları güzel kabul edilerek, 5 genç kıza birincilik ödülü verildi. Gün boyu devam eden Kiraz Festivali'nde sahneye önce Kuşadası Roman Dans Grubu çıktı. İzleyenleri coşturan Roman Dans gurubunun ardından sahne alan TRT sanatçısı Hale Yamaner'de söylediği birbirinden güzel türkülerle festivale gelenlere unutulmaz bir gün yaşattı.