Zeybek teşekkür konuşmasında çalışkanlıkta Adnan Menderes"i örnek alacağını belirterek, “Cezir bitti med başlıyor. Bu bir yeniden doğuş kurultayı oldu. Ortaya şaheser çıkarttınız” dedi.

Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk"un son dakikada aday olmaktan vazgeçtiği DP"nin dün yapılan 10. Olağan kongresinde, kıratın yeni süvarisi olmak için 6 aday yarıştı. Eski Bakanlar Namık Kemal Zeybek, Rıfat Serdaroğlu, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal"ın oğlu Ahmet Özal, eski milletvekili eski İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem ile eski gençlik kolları başkanı Adnan Dağıstanlı"nın aday olduğu kongrede, daha önce aday olduklarını açıklayan Mehmet Kocadon ve Samet Ocakoğlu ise adaylık başvurusunda bulunmadılar.



3. turda seçildi

Kongredeki genel başkanlık seçimlerinde, Siyasi Partiler Kanunu"nun 15. maddesi uyarınca, ilk iki tur oylamada kayıtlı üye sayısı bin 325"in salt çoğunluğu olan 663 oy desteği arandı. Gerçekleştirilen ilk tur oylamaya kayıtlı bin 325 delegeden 912"si katıldı, kullanılan geçerli oy sayısı ise 905 oldu. Hiçbir adayın seçilmek için gerekli 663 oy desteğine ulaşamadığı bu turda Zeybek 575, Serdaroğlu 139, Uzun 134 oy aldı. Bu turda Enerem"in oyu 42"de, Özal"ınki 11"de Dağıstanlı"nın oyu ise 4"te kaldı.



İlk tur sonuçların açıklanmasının ardından Enerem, Özal, Uzun adaylıktan çekildi. 2. tur oylamada oy kullanan delege sayısı 700"e düşerken, geçerli oy sayısı da 693 oldu. Bu turda da Zeybek"in oyu ilk tura göre artmasına karşın 624"te kaldı. Serdaroğlu 66 oy alırken, Dağıstanlı"nın oyu da 3"e düştü. Bu turda da hiçbir adayın seçilmek için yeterli 663 oy desteğini bulamaması üzerine, “en fazla oy alan” adayın Genel Başkan olacağı son tur seçimlere geçildi. 594 delegenin oy kullandığı, 586 oyun geçerliği sayıldığı son turda Zeybek 566 oyla Genel Başkanlığa seçildi. Bu turda Dağıstanlı sadece 1 oy alırken, Serdaroğlu"nun oyu da 19"da kaldı.



Menderes örneği

Zeybek, teşekkür konuşmasına, kongre konuşmasına gönderme yaparak “Bismillah dedik başladık Elhamdürillah diyelim önce” diyerek başladı. Çocukluğunun geçtiği Ulus"taki bir semtten geçerek salona geldiğini belirten Zeybek, Ankara"da 1960"tan önce lise öğrencisiyken Bentderesi deresinin taştığını pek çok kişinin canını ve malını kaybettiğini anlattı. Selin zararlarını incelerken Adnan Menderes"i ağlarken gördüğünü ifade eden Zeybek, şöyle konuştu: “Sonra o derenin üstü tamamen kapatıldı. Köprüler inşaatlar yapıldı. Sabahl Gazi Lisesi"ne giderken Menderes"i orada inşaatı denetlerken görürdüm. Orada görüp aşık olduğumuz o insan, demokrasiyi içine sindirememiş bir takım çevreler tarafından kahpeçe şehit edildi. Asıl işimiz şimdi başlıyor bize büyük bir yük düşüyor. Daha çok yorulacaksınız ben size rahatlık vaat etmedim. Yan gelip yatma vaat etmedim. Hem kendi emeğimi hem sizin emeğinizi vaat ettim. Haydi DP, Atatürk"ün, Bayar"ın, Menderes"in, Özal"ın DP"si. Demokrat parti bunların toplamıdır. İnşallah yan kollar da gelecek. Bizden ayrılmış olanlar da gelecek. Tüm kötü dönemlerden sonra diriliş başlar. Çelebiler fetreti olmasaydı Fatih Sultan Mehmet olmazdı. Bu fetrettir, cezirdir, çekilmedir bitmiştir. Allah"ın izniyle kimse bunu engelleyemez.

KİMDİR?

Özal"ın bakanı, Baba"nın danışmanı, Çiller"in vekili

Zeybek, 1987"deki seçimlerde ANAP"tan milletvekili seçildi. 1989-1991 yılları arasında Özal Başbakanlığı"nda yeniden kurulması için çalıştığı Kültür Bakanlığı"nın ilk Kültür Bakanı oldu. 1992-1993"te Başbakan Süleyman Demirel"in, Büyükelçi unvanıyla Başbakanlık Başdanışmanlığını yaptı. 1994-1995 yılları arasında aynı konuyla görevli olarak

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevinde bulundu. 1995"te DYP"den Meclise girdi. 47. Hükümet"te Kültür Bakanı olarak görev yapan Zeybek, Refahyol hükümetinde de Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. 2002 seçimlerinde MHP"den Eskişehir 1. sıra adayı olan Zeybek, 2006"da BBP"ye geçti. 2010 başında DP"ye katıldı.

NOTLAR: Çiller ve Erbakan"a alkış...

* Partililerin kongreye ilgisi cılız oldu. Salonda izleyici koltuklarında boşluklar kalması dikkat çekti. Açılış beklenirken partililer çalınan “oyun” havaları ile coşturulmaya çalışıldı. Partililerin ilgisinin yoğun olmaması nedeniyle salon dışında da davulcular ve seyyar satıcılar umduğunu bulamadı.

* SP Genel Başkanı Necmettin Erbakan gönderdiği telgrafla kongreye başarılar diledi. Erbakan"ın mesaj gönderdiği bilgisini DP"liler alkışlarla karşıladı. Genel Başkan adaylarından Adnan Dağıstanlı konuşması sırasında eski Genel Başkanlardan Tansu Çiller"in isminden bahsedince, salonda alkış sesi yükseldi. DP"nin parlamentodaki tek temsilcisi olan eski Başbakan Mesut Yılmaz kongreye katılmamayı tercih etti. (vatan)