Başta sosyal güvenlik sistemi olmak üzere bir çok alandaki usulsüzlükleri önlemesi beklenen vatandaşlık numaralarının, usulsüzlük yapmak amacıyla kullanıldığı ortaya çıktı.

Star'ın haberine göre, önceki yıllarda sağlık karneleri ile usulsüz ilaç alımları yaparak devlete trilyonlarca lira zarara uğratan uyanıkların, son dönemde çalıntı vatandaşlık numarası veya kiralık vatandaşlık numaraları ile yine usulsüz ilaç alımları yaptığı belirlendi.

Vatandaşlık numaralarının usulsüzlük amacıyla kullanılmasına ilişkin skandal, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişlerinin ilaç alımlarına ilişkin yaptığı incelemeler sırasında ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, ilaç çetelerinin, anlaşmalı doktor ve eczaneler aracılığıyla gerçekte hasta olmayan kişilerin vatandaşlık numaraları ile usulsüz olarak ilaç aldığı belirlendi. Bu ilaçların da, yine aynı çeteler tarafından hastalara pazarlandığı saptandı.

NUMARAYI KİRAYA VERMİŞLER

Bulgular üzerine incelemelerini derinleştiren müfettişler, ilaç çetelerinin usulsüz ilaç alımlarında kullandıkları vatandaşlık numaralarının bir kısmının çalıntı olduğunu belirledi. Bu çerçevede yapılan incelemelerde vatandaşlık numaralarını çeşitli yollarda temin edip bu numaraları çetelere satan kişilerin olduğu tespit edildi. Bazı vatandaşların ise, vatandaşlık numaralarını ilaç çetelerine, belirli bir ücret karşılığında verdiği bildirildi. Vatandaşlık numaralarına ödenen ücretlerin ise, alınan ilaçlara ve vatandaşlık numarasının daha önce bu tür işlerde kullanılmamış olmasına göre değiştiği kaydedildi.

Parmak izli ilaç alımı dönemi

SGK yönetimi, vatandaşlık numarası ile usulsüz ilaç alımlarının önüne geçmek için yeni yöntemler arıyor. Bu yöntemlerin başında ise parmak izi kayıtlarının da bulunduğu akıllı kartlarla ilaç alınması yer alıyor. Bu çerçevede halen bazı illerde pilot olarak uygulanan akıllı kart sisteminin tüm Türkiye"ye yaygınlaştırılması halinde, usulsüz ilaç alımlarının büyük ölçüde azalacağı tahmin ediliyor. - vatan