Bin tüketicinin katıldığı araştırmada, 'Kredi kartı ile ödeme yapmak istediğiniz sektörler' sorusuna, katılımcılar ev kirasını da kartla ödemek istediğini belirtti

Türkiye'de her 100 alışverişten 65'i kartlarla yapılırken, taksit uygulayan sektörlerde bu oran yüzde 80'lere yükseliyor. Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) 'Kart Monitör 2009 Araştırması'' sonuçlarına göre, kart kullanıcılarının yüzde 19'u ev kirasını da kredi kartıyla ödemek istiyor.Türkiye genelinde 16 ilde bin tüketiciyle görüşülerek gerçekleştirilen Kart Monitör Araştırması'nın sonuçları, İstanbul'da düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Araştırmanın en ilginç sonuçlarından birisi 'Kredi kartı ile ödeme yapılması istenen sektörler' sorusuna verilen yanıt. Bu soruya yüzde 19 ile büyük bir çoğunluk ev kirasını da kredi kartı ile ödemek istediği yanıtını verdi. Araştırmaya katılanların yüzde 15'i elektrik, telefon, doğalgaz ve su faturalarını, yüzde 14'ü pazar alışverişlerini de kredi kartıyla ödemek istiyor.

Taksiti seviyoruz
Kart kullanıcılarının kredi kartlarında en çok kullandığı özelliklerin başında ise taksit uygulamaları geliyor. BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, halkın taksit özelliğini sevdiğini belirterek, 'Alışverişin yüzde 65'i kartlarla yapılıyor. Oran taksit uygulayan sektörlerde yüzde 80'lere yükseliyor' dedi.

Cüzdanımızda ortalama 2.2 kredi kartı taşıyoruz
l 43 MİLYON 780 bin adet kredi kartı, 19 milyon 800 bin de kart müşterisi bulunuyor.
l CEBİMİZDEKİ ortalama kart sayısı 2005'te 1.7 iken, 2008'de 2.2'ye ulaştı. Ortalama ek kart sayısı ise aynı dönemde 1.4'den 1.6'ya çıktı.
l KREDİ kartında ortalama kullanım limiti 2 bin 505 lira. 2005 yılında ortalama limit bin 528 lira düzeyindeydi.
l KULLANICILARIN yüzde 74'ü limitinin en fazla yüzde 50'sini kullanıyor.
l KART borcunu ödeme yöntemlerinde şubelerin payı azalıyor. Yıllar geçtikçe pratik bulunan ATM'lerin payının arttığı dikkati çekiyor.

Yargıtay'dan kiracıları sevindirecek karar
EKONOMİK krizde kiracılara Yargıtay'dan destek. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, ekonomik nedenlerle kiraya zam yapılamayacağına hükmetti. Yüksek mahkeme, kira bedellerinin genel fiyat artışları kadar yükselmediğine karar verdi. Ayrıca kiraların düştüğü dönemde kira ücretinin enflasyon oranında artırılmasına da karşı çıkılırken, mahkemelerin bu yöndeki talepleri reddetmesi istendi. Bu karardan sonra ev kiralarına zam yapılan kiracılar, kirası düşük konut ya da işyerlerini emsal göstererek ev sahiplerinden indirim talebinde bulunabilecek.

İndirim ve kampanyalar tüketiciyi cezbediyor
l ARAŞTIRMAYA katılanların % 50'si kredi kartının en beğendiği özellik olarak taksit uygulamasını belirtiyor.

l YÜZDE 27'si puan toplama özelliğini, yüzde 17'si nakit para olmadığında kullanma avantajını beğeniyor. Her yerde kullanılabilmesi, ödeme kolaylığı, indirim, kampanyalar da beğenilen diğer özellikler arasında.

l 'KREDİ kartı ile yapılan alışverişlerde nakit puan topluyor musunuz?' sorusuna, yüzde 70'i evet yanıtını verirken, nakit puan toplayanların yüzde 50'si puanlarını hemen değil, belli bir meblağa ulaşınca harcıyor.

Sanal tefecinin POS'u iptal oluyor
BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kart borcunu ödemekte zorlananlara hayali bir alışveriş üzerinden nakit kredi sağlayan sanal tefecilere uygulanan yaptırımlara ilişkin ise şunları söyledi: 'Bankalar o üye işyerlerini uyarıyor. Ayrıca bu bulguları diğer bankalarla da paylaşıyor. Aynı üye işyerinin bir kez daha böyle bir işlemi yaptığı tespit edilirse en azından POS'u elinden alınıyor. Zaman zaman bu konuyu BDDK ile de tartışıyoruz. Sektör olarak bu konuyu desteklemiyoruz. Ortaya çıktığı anda gerekli önlemler alınıyor.'

Sorunlu kart alacakları artabilir
SERTAÇ Özinal, sorunlu kredi kartı alacaklarındaki oranın, işsizliğe ve ekonominin gidişatına paralel bir miktar daha artabileceğini öngördü. Sorunlu kredi kartı alacakları oranının yüzde 9.45'e yükseldiğine işaret eden Özinal, Avrupa ortalamalarının yüzde 11-12, ABD'de ise yüzde 14-15'lerde olduğuna dikkat çekti. Bu oranın 2001 ve 2002 döneminde Türkiye'de yüzde 12'lere ulaştığını hatırlatan Özinal, 'Bankaların karlılıklarını etkileyen önemli bir unsur değil. Doğru bir artış var ama sektörde alarm durumuna getirecek bir seviye değil' dedi. (AKŞAM)