Projede görev alan polis memurları ve üniversite öğrencileri kapı kapı dolaşarak vatandaşa bilgi aktarırken; geçen 1 yılda "Kim O" demeden kapısını açan kişi sayısı yüzde 52"den yüzde 38"lere düştü.

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Büro Amirliği; Aydın"da hırsızlık olaylarının önlenmesi ve vatandaşın bu konuda bilinçlendirilmesi için “Kim O” adı altına bir proje hazırladı. Proje “Zil Uygulaması” adı verilen bir çalışma programı ile yürürlüğe koyulurken; Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri de “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında polisler ile birlikte projede görev aldı.
Özellikle günün çeşitli saatlerinde kapı zillerine basılarak kendilerini sucu, tüpçü veya pazarlamacı olarak tanıtıp başta hırsızlık olayları olmak üzere çeşitli suçlara karışan kişilerin önlenmesi için hazırlanan "Kim O" projesi kapsamında gerçekleştirilen yüz yüze görüşmelerde vatandaşlara zil çaldığında tanımadıkları kişilere kapıyı açmamaları ve zili çalan kişilerinin kim olduğu hakkında karşısındaki kişiyi sorgulamaları konusunda bilgiler verildi. Hırsızlık ve adli olayların önlenmesi ve azaltılması kapsamında polis ve üniversite öğrencilerinden oluşan gruplar tarafından Aydın"daki 24 mahallede ziyaret edilen konutların girişine 5 bin adet bilgilendirme stickeri yapıştırılırken; apartman sakinleriyle de yüz yüze görüşmeler yapıldı.

KAPILARIN YÜZDE 52"Sİ DOĞRUDAN AÇILDI

2009 yılı başında Aydın"da Toplum Destekli Polislik Hizmetlerinin yürütüldüğü 15 mahallede 13 personel ile başlanılan çalışmalara, daha sonra yapılan görevlendirmeler ile il merkezindeki 24 mahallede devam edildi. Daha çok gündüz tüpçü ve satıcı gibi çeşitli yalanlarla binaların ana giriş kapılarının açtırılması sonucu gerçekleşen hırsızlıkların önlenmesi ve bilinçlendirme için gerçekleştirilen zil uygulaması kapsamında 2009 yılı başında ziyaret edilen bin 27 konut sahibinden evde olanların yüzde 52"sinin kapıyı "Kim O" demen açtığı görüldü. Ziyaret edilen ev sahiplerinin yüzde 43"ünün kapıdakinin kim olduğunu sorduğu ancak kapıdakini görmeden yinede kapıyı açtığı, yüzde 3"ünün de ısrar edilince kapıyı açtı ve sadece yüzde 2"sinin ise kapıdakinin kim olduğunu öğrendiği ve kendisiyle ilgili olmayanlara kesinlikle kapıyı açmadığı tespit edildi.

1 YILDA ÖNEMLİ MESAFE KAT EDİLDİ

Kapısını hiç bir şey sormadan veya sorup da açan kişiler projede görev alan polis ve öğrenciler tarafından daha dikkatli olmaları ve bu gibi durumlarda nasıl davranmaları konusunda anında bilgilendirildi. Kendisini ilgilendirmeyen durumlarda hiçbir şekilde kapıyı açmayan vatandaşlar da sergiledikleri duyarlılıktan ötürü tebrik edildi.

Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Büro Amirliği görevlileri ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencileri tarafından 1 yıldır yürütülen "Kim O" projesi kapsamında önemli bir mesafe alınırken; kapısını "Kim O" demen açan kişi sayısı yüzde 38"lere düştü. Kapıdakinin kim olduğunu sormasına karşın yinede kapıdakini görmeden kapıyı açanların oranı yüzde 44 olarak tespit edilirken, ısrar edilince kapıyı açanların oranı yüzde 11"e yükseldi. Yürütülen çalışmalar sonucu 2009 yılı başında sadece yüzde 2 olan kapıdakinin kim olduğunu öğrenen ve kendisiyle ilgili olmayanlara kesinlikle kapıyı açmayanların oranı ise yüzde 7"lere yükseldi.
"Kim O" projesi kapsamında Aydın"da hırsızlık olaylarının önlenmesi ve halkın bilinçlendirilmesi için yürütülen çalışmalarda 1 yıl içerisinde önemli bir mesafe kat edildiği kaydedildi. Gündüz ve gece yaşanan hırsızlık olaylarında ciddi bir azalma yaşandığı kaydedilirken; bu konuda bilgilendirme çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam edileceği belirtildi./iha