Metin Bolat - Arkadaşları tarafından kilosu nedeniyle alay edilen ve dışlanan obez çocukların içe kapanık ruh haline bürünüp kilo vermede zorlanabileceği bildirildi.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şişmanlık ya da obezitenin çocuğun normal yaşıtlarına göre daha ağır olması anlamına geldiğini söyledi.

Obezitenin nadiren bir hastalığa bağlı olarak geliştiğini ve vakaların çoğunda belirlenmiş bir hastalık nedeni olmadığını belirten Atabek, obezite olanlarda genellikle alınan enerjinin harcanandan fazla olduğuna dikkati çekti.
Beslenme şekli, çevresel, genetik, psikolojik faktörler ve ailenin sosyo-ekonomik durumunun çocukluk çağı obezitesinin oluşmasında rol oynayabileceğini kaydeden Atabek, ''Obezite başta kalp rahatsızlığı olmak üzere birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor, bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor'' dedi.

2-10 yaşlarında aşırı kilo alan çocukların ilerleyen zamanlarda kilo almaya devam edeceğini ifade eden Atabek, obez çocuk ve ergenler üzerinde yaptıkları bir çalışmada da ultrason ile atardamarların duvar kalınlıklarının normal çocuklara göre artmış olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Bu nedenle erken yaşlarda korunma ve tedavi girişimlerinin, erişkin döneme göre daha etkin olacağının ortada olduğunu belirten Atabek, şunları kaydetti:

''Çocuğa iştah ile açlığın farkı kavratılmalıdır. Çocuğun dikkatinin beslenme dışındaki konulara çekilmesi gerekir. Obeziteyle gelen en önemli sorunlardan biri de psikolojik problemlerdir. Okul ile çevresindeki arkadaşları tarafından kilosu nedeniyle alay edilen ve dışlanan obez çocuklar, içe kapanık ruh haline bürünüp kilo vermede zorlanabilir. Değişik tavırlar takınılması çocukların psikolojilerini bozmaktadır. Kilo vermede kişinin psikolojisi çok önemlidir. Kişinin psikolojisi düzgün değilse kilo vermekte gerçekten zorlanır. Ama bu durumu kafasında büyük bir sorun etmezse rahatlıkla kilo verebilir. Çocukların tedavilere daha erken cevap verebilmesi için onları her yönden desteklemek lazım.''

Egzersizin de kilo vermede önemli bir yer tuttuğunu, yağ tabakasının eritilebilmesi için yapılan egzersizin en az 60 dakika olması gerektiğini ifade eden Atabek, 60 dakikadan önce vücudun yağ yakmaya başlamayacağını, haftada en az 3-4 kez egzersiz yapılmasının uygun olacağını sözlerine ekledi.