Kılıçotu hapı veya ekstresi başta depresyon, korku, stres, saldırganlık ile isteksizlik, bitkinlik, ümitsizlik gibi rahatsızlıklara iyi geliyor.

Kılıçotunun bilinen 400 çeşit türü olup bunlar birbirlerine çok benzerler. Bu nedenle aralarındaki farkı çok iyi bilmemiz gerekir. Kılıçotugillerden sadece bu tıbbi kılıçotu tıbben kullanılır. Diğerleri aynı maksat için kullanılamaz, kullanılsa bile birleşiminedeki tanenden dolayı bu amaca ulaşılamaz; çünkü sadece tıbbi kılıçotu Hyperforin içerir.

> Anadolu Kılıçotu;Hypericum barbatum;bu tür, tüylü olduğunda Sakallı Kılıçotu diyede anılır. Sapı yuvarlak ve kupa yaprakları iri tüylüdür.

> Benekli Kılıçotu; H.maculatum; sapı dört köşeli, sap ve yaprakları beneklidir.

> Tüylü Kılıçotu; H.hirsutum; sapı yuvarlak ve yaprağından daha tüylüdür.

> Sarı Kılıçotu; H.polyphyllum; Çiçekleri sarı renkte ve sapı dört köşelidir.

> Dağ Kılıçotu; H.montana;sapı yuvarlak,yaprakları seyrek ve iridir.

Tıbbi Kılıçotu diğerlerinden farklı olarak sapı iki köşelidir ki bu hemen hemen hiç görülmeyen bir durumdur ve yapraklarının üzerinde yağ gudeleri bulunur ve bu gudeler şeffaftır. Yani üstten bakınca altı görülür. Bizi sadece Şeffaf Kılıçotu ilgilendirmektedir. Bu nedenlede sadece onun üzerinde duracağız.

Birleşimi; Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz;

a) Pholoroglucin türevleri %2-4;en önemli bileşiktir. Hyperforin ve az miktarda Adhyperforin içerir. Bitkinin olgun meyvelerinde Phloroglucinlerin %7 lere kadar yükseldiği de olmaktadır.

b) Flavonidler %2-4;Flavon ve Flavonolglikozitler ve bunların Anglikasından (glikozun şeker içermeyen kısmı) oluşur. Başta Hyperosid, Quercitrin, Rutosid,Isoquercitrin ve az miktarda Kampterol, Quercetin, Myricetin ve Luteolin içerir. Biflavonitlerden;I3,II8-Biapigenin %0.1-0.5 ve çok az miktarda (%0.01-=.05) I3,II8-Biapigenin (Amentoflavon) içerir.

c) c)Naphthodianthronlar %0.1 oranında bulunur fakat çiçek ve goncasında %0.2-0.3, yapraklarında ise %0.07-0.09 oranındadır. En önemlisi Hypericin Pseudohypericin olup az miktarda da;Protohypericin, Protopseudohypericin, Cyclopseudohypericin ve Isohyğericin içerir.

d) Eter yağı türevleri %0.7-0.15 oranında olup en önemlileri;Mangiferin, Kielcorin ve 1,3,6,7-Tetrahydroxyxanthon içerir.

Özellikleri; Acımsı tatlı, serin ve kurutucu

Tesir şekli; Sinirleri teksin edici, sinirleri kuvvetlendirici,antidepresif (dep-resyonu önleyici), iltihapları önleyici, yaraları iyileştirici, krampları çözücü, ağrı kesici, damarları büzücü ve kanı temizleyici gibi etkileri vardır.

Kullanılması:

a) Araştırmalara göre kılıçotu hapı veya ekstresi başta depresyon, korku, sinirsel kriz, stres, saldırganlık, iç huzursuzluk, korku, istem dışı anormallikler (Psiko vegetativ) ile isteksizlik, bitkinlik, ümitsizlik, uyku rahatsızlıkları, sinirlilik, konsantrasyon zafiyeti, aşırı duyarlılık ve hareketsizlik gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır.

b) Komisyon E’nin 228 No’lu 05.12.1984 tarihli Monografi bildirisine göre depresyon rahatsızlıkları, korku, sinirsel huzursuzluk gibi rahat-sızlıklara karşı kullanıldığı bildirilmiştir.

c) Homeopati’de sinirsel yaralanmalar, beyin sarsıntısı, sinir iltihaplan-ması (nevrit), siyatik sinir bel ağrıları, güneş yanığı, ameliyat sonrası ağrılar, fantom ağrıları ve apopleksiye (beyin damarlarından birinin tıkanması veya yırtılması nedeniyle şuur kaybı, hırıltılı solunum veya felçli durum) karşı kullanılır.

d) Aroma tedavide Kılıç otunun Eter yağı ve yağı kullanılır. Eter yağı baş dönmesi, depresyon, sinirlilik, iç huzursuzluk ve uyuyamamamya karşı kullanılır. Kılıç otu yağı ise masaj yağı olarak kullanılır ve özellikle kas ve sinirsel rahatsızlıklara karşı etkilidir. Bayanlarda düzensiz adet görme hali, menopoz (adet kesilmesi) gibi rahatsızlıklara karşı kullanılır. Ayrıca kanserli vakaları ışınla tedavi ederken ortaya çıkan sinirlilik, depresyon, ağrılara dayanamama veya romatizmal ağrıda, ağrılara dayanabilme gücü verir. Kılıç otu birinci derece, hafif ve orta dereceli depresyona karşı kullanılırken, Kava kava kökü birinci dere-cede korku ve de Kedi otu ise birinci derecede uyku rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Üçü biribirinde daha da kuvvetlendirir ve etkiler ve de Kılıç otu kapsülü veya hapının günde 1500 mg alınması halinde daha etkilidir.

Kılıç yağı kaynar su ve ateş yanıklarının ağrısını dindirme ve iyileştirme, burkulma, ezilme, iç kanaması gibi hallerde sinirleri ve hücreleri zedelenmiş ise sinirlerin iltihaplanması veya büzülmesi nedeni ile ortaya çıkan sinirsel ağrılarda, siyatik kas romatizması, gibi rahatsızlık-larda ağrıyan yerlere sürülür.