CHP lideri Kılıçdaroğlu, peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani'ye geçişini eleştirdi. Emine Ülker Tarhan'ın istifası ile ilgili de, partiye "Bir ve beraber olacağız, ortak ses çıkaracağız" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Antalya'da, partisinin Değerlendirme ve Seçime Hazırlık Toplantısı'nda konuştu. Peşmergenin Türkiye’ye girişi, maden kazaları ve yolsuzluklar konusunda hükümeti eleştirdi. Emine Ülker Tarhan’ın CHP’den istifa etmesiyle ilgili olarak ise partiye birlik çağrısı yaptı.

“Ben yabancı bir askerin postalının değmesini istemem”

Kemal Kılıçdaroğlu TBMM’de Irak ve Suriye’ye yönelik kabul edilen tezkere ile peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden Kobani’ye girmesine değindi ve şunları söyledi:

“Türkiye’nin yeniden ayağa kalkması lazım, hiç kimseyle kavga etmeden. Etrafımızda kan akıyor, dış politikada geldik duvarlara çarpıyoruz. Ben yabancı bir askerin postalının değmesini istemem, o postalların Türkiye’ye gelmesinden ben rahatsızım. O tezkereye evet diyenlerin bunun hesabını vermesi lazım. Bu partinin milliyetçilik anlayışı vatanseverliktir, yabancı asker görmek istemeyiz. Bir ülkenin akılla yönetilmediğini söyledim. Türkiye Cumhuriyeti’nin akılla yönetilmediğini söyledim, akılla yönetilmeyen bir ülkenin iktidarı sorun çözemez.”

“Bir ve beraber olacağız”

Kılıçdaroğlu, CHP Ankara Milletvekili emine ülker tarhan’ın istifasının ardından ise şunları söyledi:

“Yeni bir seçim sürecine gireceğiz. Türkiye’nin şartlarını biliyoruz. Bir ve beraber olacağız. Ortak ses çıkaracağız. Türkiye’nin sorunlarına kilitleneceğiz. Göreceksiniz toplumu rahatlatacak pek çok projeyi ortaya koyacağız. Toplumu akılla yönetmek istiyoruz.”

“Enerji Bakanı istifa etmeli”

Kılıçdaroğlu, son olarak Ermenek ve Bartın’da meydana gelen maden kazaları ile ilgili olarak da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi:

“Bir bakan çıkıp 'Ben maden ocağını kapatıyorum, 50 kişi araya giriyor, ben açmak zorunda kalıyorum' der, bunu da kazanın olduğu maden ocağının önünde söylerse siyasi olarak o bakanın yapacağı tek bir şey vardır: İstifa etmek. Birilerinin siyasi ihtiraslarına teslim oldum diyeceksin, çekileceksin. Siyasi ahlak bunu gerektirir. siyaset para için kişisel hırs için yapılmaz. İnsan ve insanın mutluluğu için yapılır. Bunlar ceplerine bakıyorlar. Siyaseti bunun üzerine inşa etmişler.”

“Hırsızı koruyan düzeni yıkacağız”

CHP Genel Başkanı, hükümetin yolsuzlukların üzerini kapatmaya çalıştığını da savundu:

“Sen hukuk karşısında birileriyle eşit koşullara sahip misin, değil misin? 2 lira çaldı diye garibanın çocuğu 15 yıl cezayla yargılanıyor, milyonlarca dolar çalanlar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Hırsızlığın prim yaptığı bir düzen olabilir mi? Hukukun üstün olduğu toplumda hukuk iktidarın sopası değildir. Yargı ile oynuyorlar, sopa olarak kullanıyorlar. Biz hakimi, savcıyı ne diye bilirdik? Savcı haksızlığa uğrayan vatandaşı savunuyordu. Kimse kusura bakmasın, hırsızları savunan savcılar çıktı. Süreç Deniz Feneri ile başladı. Hırsızı soruşturan savcıyı soruşturdular. Şimdi 17-25 Aralık sürecini kapatıyorlar. İstediği kadar kapatsınlar bir tek CHP’li dahi hayatta kalsa siz bu dosyayı kapatamayacaksınız.”